În cadrul ședinței de astăzi, 7 februarie, Guvernul a aprobat aplicarea apostilei pe actele de studii eliberate în regiunea din stânga Nistrului. Prin urmare, apostila va putea fi aplicată pe actele de studii eliberate începând cu anul 1992 de către instituţiile de învăţământ din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi mun. Bender.

Este vorba de actele întocmite pe formulare de model aprobat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, ale căror sigilii şi ştampile nu conţin simboluri de stat, simboluri ale altor formaţiuni de tip statal sau însemne şi menţiuni care pot fi asimilate acestora, cu excepţia celor ale Republicii Moldova.

Scopul acestui proiect este de a le oferi tinerilor din regiunea transnistreană posibilitatea de a-și continua studiile și de ase angaja în câmpul muncii în străinătate.

Procedura de apostilare a fost elaborată în baza recomandărilor experților europeni , care au efectuat un studiu în acest sens și au sugerat că diplomele supuse apostilării nu trebuie să conțină referiri șa apartenența unui teritoriu sau careva simboluri pseudostatale.

Actele de studii vor fi elaborate conform standardelor și recomandărilor experților europeni, adică vor fi de model neutru și nepolitizat.

Apostila este o supralegalizare a unui document, necesară pentru ca documentul să fie recunoscut într-o țară semnatară a Convenției de la Haga din 1961.