(video) Silvia Radu cere demisia șefului Direcției de Sănătate: „Biroul luxos al directorului de la spitalul Nr.1 nu a fost o prioritate”

Primaria silvia radu (8)

În cadrul ședinței Primăriei de luni, 5 februarie, primara Silvia Radu a solicitat demisia șefului direcției de Sănătate din cadrul Primăriei, Mihai Moldovanu. Solicitarea a fost făcută în urma unei vizite a primarei la spitalul Nr.1 din Capitală, efectuate în urma unui șir de plângeri făcute de pacienți, dar și de medici. Printre neregulile depistate se numără în primul rând proasta gestionare a banilor publici și neprioritizarea corespunzătoare a necesităților spitalului.

„Impresiile pe care mi le-am luat după această vizită, pur și simplu nu am cuvinte cum aș putea numi atitudinea direcției de Sănătate despre ce se întâmplă la acest spital. Este o crimă morală, fiindcă copiii noi născuți erau lăsați să fie scoși afară și duși dintr-o secție în alta. Într-un bloc în care nu s-a făcut deloc reparație, a fost schimbat doar liftul de un milion de lei, care nu costă nici pe departe atât. Prioritățile sunt puse pe lifturi și nu pe reparație pentru ca mamele să se simtă comod și curat.”, și-a motivat decizia primara.

Silvia Radu este de părere că în cadrul spitalului există mai multe „afaceri personale” ale medicilor, printre care una legată de lifturi, iar alta de bahilele vândute în spital. „Am discutat cu producătorii de lifturi și mi s-a explicat că un lift nu poate să coste mai mult de 15.000 de dolari, care este incomparabil cu ce mi s-a comunicat mie. Înseamnă că afacerea cu liftul este fie una personală sau de alt gen.”

Primara a menționat că acest lucru se întâmplă în condițiile în care la dispoziția Direcției municipale de Sănătate a fost pus un buget mai mare cu 40% în ultimii ani. „Nu mă miră că statistica nu a fost prezentată de către Direcția Sănătății și anume că noi am vorbit la ședințe doar despre gripa sezonieră din Chișinău. Nu am vorbit despre mortalitatea care a crescut, în condițiile în care bugetul anual al Direcției Sănătății  din cadrul Primăriei a crescut de la 50 milioane la 81 de milioane în 2017, adică majorare cu 40% pentru ca condițiile în care se află spitalele să se îmbunătățească și ratele bolilor să fie scăzute.”

O altă atitudine inacceptabilă este cea a directorului instituției, care în loc să investească în reparația spitalului pentru a îmbunătăți condițiile pacienților, el a investit bani în biroul personal: „Biroul luxos al directorului a fost o prioritate față de veceurile destinate mamelor care trebuie să nască și care nu funcționau în secție.”

„Un gest de bărbăție și onoare este să-mi fie prezentată demisia astăzi.”, s-a adresat într-un final Silvia Radu șefului Direcției de Sănătate, Mihai Moldovanu. Când i-a venit rândul să vorbească, acesta a spus că ar prefera să vorbească în birou personal cu primara și să nu facă spectacol de la începutul săptămânii. „„V-a scris cineva pe foaie și dumneavoastră citiți. Ascultați-mă”, a mai adăugat acesta.

Ședința LIVE o puteți urmări aici:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente