Echipa #diez continuă să vă povestească despre locuri turistice mai puțin cunoscute de la noi din țară. Ca de obicei, am fost ajutați de Centrul de Informare Turistică în elaborarea acestei liste
Vă amintim că săptămâna trecută am publicat primul articol cu niște destinații turistice inedite.
#1. Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey, Hîncești
După terminarea războiului ruso-turc din 1806–12, Manuc Bey părăsește Bucureștiul și își lasă numeroasele sale afaceri pe mâinile unor oameni de încredere. Se mută pentru o scurtă perioadă la Sibiu, apoi, în anul 1815, Manuc se mută cu familia sa la Chișinău, în Basarabia țaristă, unde cumpără cu 300.000 de „lei-aur”, moșia Hîncești.
Către anul 2012, înainte de demararea lucrărilor de restaurare, complexul se afla într-o stare de degradare avansată, excepție făcea numai clădirea Castelului de vânătoare.
Conacul Manuc Bey cuprinde mai multe edificii. Este vorba de Palatul „Manuc Bei”, care are 2 niveluri, Clădirea contesei, Castelul vânătoresc, Casa vechilului, Turnul de veghe, Biserica armenească, fântâna arteziană, grajdurile și trecerile subterane care încep din apropierea Conacului și se extind sub tot orașul Hîncești.
Mai multe imagini le puteți vedea aici.
Programul vizitelor și excursiilor: Marți-Duminică: 08:30 – 16:30
Adresa: Orașul Hîncești, str.Mitropolit Varlaam, 51
Telefoane de contact: +373-26923607 +373-69885248
Email: [email protected]
Iată ce veți putea vedea:
#Muzeul de Istorie și Etnografie din Castelul Vânătoresc
#Curtea complexului
#Palatul Princiar
#Tunelul subteran și a subsolul Casei Iamandi
Dacă v-ați decis să vizitați acest Conac, accesați site-ul manucbey.md pentru a face cunoștință cu prețurile de bilete, dar și mai multe informații utile și intersante. Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile actualizate despre această destinație turistică, puteți vizita pagina de Facebook a Complexului.
#2. Hederlez, Ceadîr-Lunga, Găgăuzia
În fiecare an pe data de 6 mai, în Găgăuzia, se sărbătorește una dintre cele mai importante sărbători naționale Hederlez — ziua în care se sărbătorește sosirea verii. Hederlez promovează dialogul intercultural în Moldova, prin cunoașterea istoriei, culturii, limbii și tradiției găgăuzilor-cetățeni ai Moldovei
În cadrul evenimentului se desfășoară expoziții de meșteșuguri, iar oaspeții au ocazia (rară)să guste din bucatele tradiţionale. La fel, se organizează festivaluri, dansuri, cântece naționale, curse de cai, dar și încă o serie de activități culturale. Această sărbătoare are drept scop să promoveze cunoașteriea istoriei, economiei și sportului care au loc în viața regională, dar și prezentarea limbilor ce sunt vorbite în Găgăuzia.
#3.Arcul geodezic Struve, s. Rudi, Soroca
Arcul Geodezic Struve din apropierea satului Rudi, Soroca, este unicul monument din Moldova inclus de UNESCO în lista atracţiilor culturale şi naturale mondiale.
Arcul Geodezic Struve este o rețea formată din 265 de puncte de observație, reprezentate prin cuburi de piatră cu latura de doi metri, aliniate pe o traiectorie relativă între Hammerfest (Norvegia) și Necrasovca-Veche (Ucraina). Această rețea a fost concepută cu scopul evaluării parametrilor tereștri, formei, dimensiunii Pământului. Arcul geodezic Struve, în decursul a 40 ani, între 1816–1855, a suferit modificări. Acum acest arc măsoară 2.820 kilometri, numără 34 puncte de observație, incluse în patrimoniul UNESCO din anul 2004.
Friedrich Georg Wilhelm Struve, geodez militar, împreună cu generalului Karl Tenner, Ch. Ganstena şi N. Zelander, „geometri a trei naţiuni” (Rusia, Norvegia, Suedia), au realizat începînd cu anul 1816 şi pînă în 1852 una dintre cele mai renumite măsurări a arcului meridianului din istoria geodeziei, care se întinde de la Oceanul Arctic (oraşul Hammerfest, Norvegia) pînă la gura de vărsare a rîului Dunăre (satul Necrasovca Veche din Ucraina), care a fost numit ‒ „Arcul Struve”.
Arcul Geodezic Struve – este arcul meridianului 25° 20′ (cu lungimea de peste 2820 km), constînd dintr-o reţea de 265 de puncte, care prezintă cuburi de piatră plasate în pămînt cu mărimea 2 pe 2 metri. Aceste puncte sînt situate pe teritoriul a 10 ţări moderne (Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Republica Moldova). Ele au fost create în scopul de a determina parametrii Pămîntului, a formei şi mărimii acestuia.
Măsurarea ruso-scandinavă în grade a meridianului a intrat în patrimoniul ştiinţei mondiale şi nu şi-a pierdut relevanţa pînă în prezent. Rezultatele măsurătorilor Arcului Geodezic Rusesc au fost utilizate în scopuri ştiinţifice şi practice, mai mult de 130 de ani, începînd cu anul 1834, atunci cînd F. Bessel a determinat mărimea elementelor elipsoidului terestru, folosind aceste măsurări.
În prezent, în timpurile noastre, la începutul secolului al XXI-lea, Arcul Struve este considerat unul dintre cele mai importante evenimente în dezvoltarea astronomiei, geodeziei şi geografiei mondiale, care are o valoare istorică incontestabilă. Aceasta măsurare a devenit parte integrantă a bazei cunoştinţelor moderne despre metrica spaţiului Pămîntului, explorat de către noi, a Cosmosului şi Universului apropiat, ea stă la originile geodeziei, gravimetriei, geodinamicii, tehnologiilor spaţiale şi asigură cu informaţii geo şi referitoare la coordonate.
Elevii ar trebui să viziteze acest loc istoric,unicul de felul său în Moldova.
Locul amplasării monumentului în apropierea şoselei Soroca-Otaci este deosebit de reuşit, pentru că vă permite să cunoaşteţi pe parcursul unei singure călătorii o mulţime de atracţii turistice ale acestei regiuni nordice a Moldovei, începînd cu oraşul Soroca şi satul Cosăuţi, a naturii minunate din preajma satului Cremenciug, să vizitaţi coasta rîului Nistru şi să admiraţi defileurile pitoreşti de lîngă satele Tătărăuca Nouă, Rudi, Arioneşti, Unguri, Calaraşovca şi Mănăstirea Calaraşovca din apropiere, dar și alte destinații turistice despre care echipa #diez o să vă povestească ulterior.
#4.Rezervața Plaiul Fagului
Rezervația științifică Plaiul Fagului este o arie protejată amplasată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi. Rezervația a fost fondată în 1992 și are o suprafață de 5642 ha, reprezentând o zonă cu rol de protecție pentru un ecosistem reprezentativ din punct de vedere silvic.
Aria naturală este interesantă și atractivă din punct de vedere al complexului faunistic, adăpostind și asigurând condiții de viețuire și hrană pentru mai multe specii de mamifere, păsări și insecte, printre care sunt și:
#cerb
#cerb pătat
#cerb lopătar
#mistreț
#jder de pădure
#pisică sălbatică
#hermelină
#bursuc, veveriță, specii de lilieci, buhă mare sau cucuvea. Rezervația reprezintă în fond un depozit natural al unui număr substanțial de specii de plante și animale care au un regim strict de protecție. Pe teritoriul rezervației izvorăște râul Bîc.
Accesul pe teritoriul Rezervației trebuie să fie coordonat prealabil cu administrația. Puteți suna la numărul de telefon Tel: (+373 236) 95 535 / 93 571.
Intrarea costă în funcție de rezidență a vizitatorului
#5-10 lei pentru locali;
#25 lei pentru turiști internaționali.