(foto) Cartea de Aur: Despre modă, sport și poezie cu designerul Daniel Racovizza: „Scump nu înseamnă și calitativ”

IMG-809ed26ea4778daa9732a30af9cec84f-V

V-ați gândit vreodată cum e să fii designer, sportiv și poet în același timp? De această dată am selectat din Cartea de Aur un personaj care are o activitate atât de diversă încât este greu de crezut cum toate acestea se pot împăca într-un singur om. Este vorba despre creatorul de modă Daniel Racovizza.

În 2006 absolvește Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice, specialitatea design vestimentar. După studii, timp de un an, se află la Milano, unde are prilejul să împrumute  din experiența designerilor din peninsulă, lucrând, ce-i drept în calitate de bodyguard. Plin de inspirație și entuziasm, revine în țară, unde reușește în scurt timp să se lanseze în lumea modei, punând astfel fundamentul propriei sale  case de modă – „Fashion House Daniel Racovizza”. Este multiplu campion la sambo, sport pe care îl îmbină armonios cu pasiunea sa pentru poezie și modă.

„Sportul alimenta arta și arta alimenta sportul”

Daniel este originar din Sadova, Călărași. Și-a descoperit talentul pentru desen încă de când era mic, ca ulterior să facă din aceasta o pasiune și un domeniu unde să se afirme, creându-și propriul brand.

Întotdeauna tot ce era artistic în școală, ce ține desen, făceam eu.  Concomitent cu asta aveam o carieră sportivă, dar nu știu cum s-a făcut că sportul alimenta arta și arta alimenta sportul. Apoi a urmat școala de pictură, după care Academia de arte, apoi experiența de  la Milano de un an de zile și am ajuns unde am ajuns.

IMG-55a4a7d9f1b5c2f24f1176164fcf00e1-V

Despre experiența din Milano ne vorbește cu mult drag, a fost una dintre cele mai complicate, care, însă, l-a ajutat mult să facă ceea ce face astăzi –creează piese vestimentare.

În Milano am avut o școală, poate cea mai bună din viața mea. Nu a fost ușor și anume acolo am învățat cum se face o colecție, cum se promovează, cum se face un brand, absolut tot. În orice activitate ca să urci pe scară, e foarte important să știi să pășești pe ea, dacă pășești greșit poți să cazi jos.

„Ca să te ții pe o piață e important să corespundă calitatea cu prețul”

S-a întors acasă și primul lucru care l-a făcut – și-a înregistrat brandul. A obținut o colaborare cu Fashion TV, ca rezultat colecțiile sale au fost difuzate în peste o sută de țări din întreaga lume.

Pentru prima dată s-a evidențiat colecția de lenjerie în stil național. Noi am fost primii din Europa care am făcut acest lucru. Mereu încercăm să facem altceva decât ce fac ceilalți, pentru că, pentru un designer e foarte important să meargă pe calea lui și să nu plagieze, așa ca în expresia „nu vreau să fiu mai bun ca alții, vreau să fiu mai bun ca mine.

Chiar dacă a avut o mulțime de prezentări atât în Moldova, cât și în afara țării, Daniel ne spune că cele mai mari emoții le-a avut atunci când a pregătit lucrarea de licență.

Emoții am avut când am făcut lucrarea de diplomă. Asta a fost în 2006. Nimeni nu se aștepta la un astfel de rezultat.

Foto arhivă: prezentarea colecției de licență

Despre industria modei, Daniel ne spune că există câteva lucruri importante de care trebuie să ți-i cont atunci când hotărăști să pornești pe această cale.

Ca să te ții pe o piață e important să corespundă calitatea cu prețul. La nivel internațional este foarte important cum te poziționezi și promovarea, poți să ai un produs foarte bun, dar dacă promovarea nu este la nivel atunci nu ai sorț de izbândă să reușești.

Scump nu înseamnă neapărat și calitativ

Daniel consideră că în viitor în Moldova vor apărea designeri buni nu doar în domeniul vestimentar, ci și la nivel de accesorii, parfumuri și alte lucruri.

IMG-e7696bbda870fe4cd33dac53ab8c76a2-V

Tot în contextul modei și vestimentației, modelierul ne spune cu certitudine scump nu înseamnă neapărat și calitativ.

O haină cu un preț mai mic poate să fie mult mai comodă decât una scumpă. La noi se confundă acest lucru „dacă e scump este bun”. Este important să ne alegem hainele în funcție de jobul pe care îl avem și e foarte important să punem accentul pe personalitatea noastră.

A adus acasă aur, argint și bronz

Deși, în ultimul timp, numele său ne este mai cunoscut pentru succesele pe care le are în domeniul designului vestimentar, Daniel este și un multiplu campion la sambo.

Am început  să practic sportul la vârsta de 11 ani. Până la 15 ani am practicat judo, mai apoi am trecut la sambo. Primele competiții câștigate au fost în adolescență, la 14 ani. După aceasta au urmat: titlul de campionul municipiului, campionul republicii, multe competiții internaționale de la care am adus aur, argint și bronz.

IMG-f9f4cfed2dff26956afab3297bc6ba45-V

A încheiat cariera sportivă în 2008, după un mic accident. Totuși, continuă să facă sport și până astăzi, pentru a-și menține forma.

Majoritatea oamenilor cred că luptele provoacă agresiune și violență, dar de fapt ele nu fac altceva decât să te domolească. Luptele îți accentuează  toate calitățile bune care le ai. Poate nu eram designer dacă nu eram un luptător.

„Da, am scris două cărți”. Urmează cea de a treia

Da, poate vă mirați, dar dincolo de toate acestea Daniel scrie și versuri. A scos de sub tipar două cărți, iar acum lucrează la cea de a treia carte.

Da, am scris două cărți. Ce îl motivează pe om să scrie? Tristețea și dragostea sunt mai ușor de pus hârtie. Primele două cărți au fost editate în 2008, acestea includ poezii scrise între 15 și 20 de ani. Acum mai pregătesc un volum de la 20 de ani în sus, adică practic cuprinde ultimii mei 10 ani.

De menționat că conținutul din carte este însoțit și de ilustrații, care sunt făcute, de asemenea de Daniel.

iPiccy-collage

„La început lumea râdea de mine: care designer, n-ai viitor în acest domeniu”

Deși a cutreierat toată lumea, mereu se întoarce acasă. Recunoaște că dorul de casă este prea mare.

Eu călătoresc foarte mult. Însă, oriunde aș pleca mă întorc acasă. Este vorba de dor și rădăcini. Am locuit în mai multe țări, dar nu mai mult de câteva luni.

Daniel consideră că în Moldova poți reuși să-ți realizezi visele, tot ceea ce trebuie să faci este să nu cedezi.

Un luptător adevărat nu este acel care are victorii întotdeauna, dar care se ridică după orice lovitură. E foarte importantă calitatea de a nu renunța. Când mi-am început cariera de designer aveam niște cunoștințe care activau în domeniul croitoriei și lumea râdea de mine: care designer că ești luptător, n-ai viitor în acest domeniu. Mai apoi i-am angajat să lucreze împreună cu mine.

IMG-512d5f2a0a3ae0111700b442e33e3fd0-V

„Dosarul penal – cel mai haios moment din viața mea”

Până la urma viața își are surprizele sale, pe alocuri frumoase, pe alocuri mai neplăcute. În 2014, Daniel s-a pomenit cu un dosar penal, ca într-un final să fie declarat nevinovat. Creatorul de modă s-a arătat deschis să ne vorbească despre această întâmplare și să ne spună dacă i-a afectat sau nu cariera, cine se face vinovat, ce lecție a învățat și cum s-a schimbat viața sa după aceasta.

Nu m-a afectat deloc. Acel dosar a fost probabil cel mai haios moment pe care l-am avut vreodată. Persoana care a depus plângerea, ulterior a mai participat în prezentările mele. Nu o să divulg numele, Dumnezeu e mare, nu vreau rău nimănui. Atunci m-am convins cât de ipocrită poate fi lumea. Cea mai periculoasă calitate umană este să zâmbești în față omului ca mai apoi să-i aplici o lovitură în spate.

Toată această epopee a dosarului a adus cu sine mai multe scrisori și mesaje de susținere de la moldovenii de pretutindeni. Atunci am înțeles că sunt oameni care cred în mine, știu cine sunt și ce reprezint cu adevărat. Acest lucru m-a motivat și mi-a dat puteri să merg mai departe, să muncesc pentru ei, pentru oamenii mei”, a subliniat Daniel.

Daniel este un entuziast și anume din acest motiv  este mereu cuprins de idei și lucruri noi pentru public. Ne spune că pentru viitorul apropiat pregătește două colecții noi, la care lucrează acum. De asemenea, schițează și uniformele unei organizații de stat.

IMG-b56064dda6c850235ac60d233864f712-V

Acest articol a fost inspirat din informația prezentată în „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova” de Denis Roșca. Menționăm că această carte include o colecție de peste 1 800 de biografii ale oamenilor născuți la noi sau cu rădăcini basarabene. Cartea poate fi procurată din librăriile „Cartea”, „Făt Frumos”, „Cartier”, „ABC”, „Pro-Noi”, „Librarius”. De asemenea, o mai găsiți pe www.bestseller.md și la autor, la prețul de 1 000 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente