Prozatoarea şi poeta britanică Helen Dunmore a câştigat postum premiul Costa Book of the Year pentru anul 2017

scriitoare

Prozatoarea şi poeta britanică Helen Dunmore a câştigat postum premiul Costa Book of the Year pentru anul 2017 cu volumul ”Inside The Wave”, cea de-a zecea şi ultima carte a scriitoarei.

Dunmore, care a decedat de cancer anul trecut în iunie, la vârsta de 64 de ani, a câştigat în 2017 premiul Costa Book pentru poezie cu acelaşi volum, care explorează graniţa dintre viaţă şi moarte, informează Press Association.

Juriul a apreciat „Inside The Wave” ca fiind „o culegere uimitoare de poezie – o ultimă şi măreaţă realizare”.

Dunmore este cel de-al doilea scriitor din istoria de 46 de ani a premiilor care câştigă postum, după Ted Hughes, laureat al premiului pentru poezie şi cartea anului în 1998 cu „Birthday Letters”.

„Inside The Wave” este cel de-al optulea volum de poezie care obţine Costa Book of the Year.

În competiţia pentru cartea anului au mai fost nominalizaţi „In The Days Of Rain” de Rebecca Stott, „Reservoir 13” de Jon McGregor, „The Explorer” de Katherine Rundell şi favorita la marele premiu, „Eleanor Oliphant Is Completely Fine” de Gail Honeyman.

Premiul, un cec de 30.000 de lire, a fost ridicat de fiul autoarei, Patrick, în cadrul unei ceremonii desfăşurate marţi la Londra.

Înfiinţate în 1971 sub denumirea Whitbread Literary Awards, premiile Costa recompensează cele mai valoroase opere ale anului scrise de autori din Marea Britanie şi Irlanda în cinci categorii: roman la debut, roman, biografie, poezie, carte pentru copii. Din 2012, există şi o secţiune dedicată prozei scurte unde câştigătorul este votat de public.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente