Universitatea #diez. Ce cărți să citești sau ce canale de YouTube să urmărești dacă vrei să studiezi Informatica

21077374_1678221512250943_80035883716758890_n

Alexandr Melnic a ales să studieze Informatica în Kalrsruhe, Germania. Programul său pentru primul semestru a constat din patru materii: Linear Algebra, Higher Mathematics, Basic Concepts of Computer Science, Programming. Într-un articol anterior, tânărul ne povestea despre metodele de predare folosite de profesorii săi la ore. Pentru fiecare dintre subiecte, Alex a listat mai jos o serie de resurse de care orice student interesat de acest domeniu ar putea avea nevoie.

Informatica și matematica sunt științe exacte, ne spune Alex pentru început, științe care au un limbaj propriu, dezvoltat istoric și științific. Alegerea resurselor de studiu „în timpul liber” trebuie efectuată individual, reieșind din dorință și gradul de competență, dar cel mai important e să nu vă indispuneți de complexitatea resurselor de mai jos. E absolut normal să nu înțelegeți nimic, este mesajul tânărului.

Linkurile la unele cărți sunt din baza de date a universității, care este publică, însă nu toate cărțile de acolo sunt disponibile în format electronic. De obicei un search pe Google după ISBN ajută, ne mai spune Alex. Să începem.

Resurse recomandate la disciplina Linear Algebra

În cartea #4 găsiți o ușoară introducere în algebra lineară. Totuși, aceasta nu corespunde materiei predate la ore. Ceva mai concret se poate găsi în cărțile #1, #2 și #3.

#1. Albrecht Beutelspacher. Lineare Algebra: eine Einfuhrung in die Wissenschaft der Vektoren, Abbildungen und Matrizen. Springer, 2014.

#2. Siegfried Bosch. Lineare Algebra. Springer, 2008.

#3. Gerd Fischer. Lineare Algebra. Vieweg, 1997.

#4. Klaus Jänich. Lineare Algebra. Springer, 2008.

 

Resurse recomandate la disciplina Higher Maths:

Comparativ cu altele, paginile web cu resurse la matematică superioară, atât din anul curent, cât și din anii precedenți sunt absolut publice, și se găsesc ușor prin intermediul Google.

Pagina actuală din primul semestru (2017/2018) (http://www.math.kit.edu/iana2/lehre/hm1info2017w/) conține manualul din care se citește la ore [Skript] (http://www.math.kit.edu/iana2/lehre/hm1info2017w/media/hmi.pdf), teme pentru acasă [Übungsblatt] cu rezolvări (http://www.math.kit.edu/iana2/lehre/hm1info2017w/media/hm1_ws1718_s01.pdf) – spre exemplu prima dintre ele.

De asemenea, și o listă de literatură:

#1. Burg, Klemens; Haf, Herbert; Wille, Friedrich: Höhere Mathematik für Ingenieure. Band I: Analysis.
Wiesbaden: Vieweg+Teubner, 604 S. (2008).

#2. Heuser, Harro: Lehrbuch der Analysis. Teil 1. Mathematische Leitfäden. Wiesbaden: Teubner. 643 S. (2006).
#3. Königsberger, Konrad: Analysis 1 Berlin: Springer 412 S. (2004).

#4. Papula, Lothar: Mathematik für Ingenieure und Naturwissenschaftler. Ein Lehr- und Arbeitsbuch für das Grundstudium. Band 1. Wiesbaden: Vieweg+Teubner 827 S. (2011).

#5. Papula, Lothar: Mathematik für Ingenieure und Naturwissenschaftler. Ein Lehr- und Arbeitsbuch für das Grundstudium. Band 2. Wiesbaden: Springer Vieweg 827 S. (2015).

 

Resurse recomandate la disciplina Basic Concepts of Computer Science

Vă recomand să aruncați aici o privire mai îndelugată, sunt niște lucruri tare interesante, cum ar fi logica, pseudocodul, organizarea unui procesor ideal și multe altele.

În primul rând, la disciplina dată e făcută publică pagina cu materialele predate, teme pentru acasă și examene – http://gbi.ira.uka.de.

Literatura propusă:

#1. Abeck, Sebastian (2005). Kursbuch Informatik, Band 1. Universitätsverlag Karlsruhe.

#2. Goos, Gerhard (2006). Vorlesungen über Informatik: Band 1: Grundlagen und funktionales Programmieren. Springer-Verlag (siehe S. 2).

#3. Lehman, Eric, Tom Leighton und Albert R. Meyer (2013). Mathematics for Computer Science. (http://courses.csail.mit.edu/6.042/fall13/class-material.shtml).

#4. Spitzer, Manfred (2002). Lernen: Gehirnforschung und Schule des Lebens. Spektrum Akademischer Verlag.

 

Resurse recomandate la disciplina Programming

Limbajul predat la acest curs e Java. În caz că asimilați informația auditiv mai eficient, KIT are un canal pe YouTube, unde publică orele cam în una-trei zile după ce acestea au avut loc. Tot acolo puteți găsi orele din semestrele precedente, și nu doar la programare.

Linkul la care găsiți playlistul complet: https://www.youtube.com/watch?v=QYTU7h4Bw4E&list=PLfk0Dfh13pBP3AkkIGjCHuI7ugnJl91Na.

Explicările sunt orientate spre cei care nu au mai avut niciun fel de contact cu programarea până acum, sunt structurate foarte comod și mai au și subtitrări.

Aș vrea să-l citez pe profesorul Dr. Sebastian Stüker (Basic concepts of Computer Science):

„Mergeți la bibliotecă, strângeți un set de cărți la un anumit obiect, puneți-le pe masă, răsfoiți-le, alegeți-vă cea care vă place mai mult. Dacă peste o săptămână cartea vă pare la fel de captivantă, cumpărați-o.”

Acest sfat se referă la resurse informaționale de orice tip. Folosiți listele de recomandare pentru consolidarea propriei liste de resurse utile și învățați ceea ce vă place.

Într-un articol anterior puteți citi despre cum Alex a ales să studieze în Germania.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente