Orașele Chișinău, Bălți, Rezina, Soroca, Criuleni, Orhei ar putea rămâne fără apă potabilă

2232

Acordul moldo-ucrainean cu privire la funcționarea nodului energetic pe Nistru riscă să lase fără apă Republica Moldova și peste un milion de persoane din regiunea Odesa din Ucraina. În cazul în care acesta va fi semnat în forma actuală, potrivit experților, cifra persoanelor care ar putea fi afectată se ridică la aproape 4 milioane de oameni, deși, potrivit experților, este vorba de un număr minim, care riscă să ajungă la 8 milioane de persoane.

Potrivit experiților IPP, consecințele sunt în special dramatice pentru Republica Moldova, deoarece Nistru reprezintă sursa de aprovizionare cu apă potabilă pentru 80% din populația țării.

STUDIUL EXPERȚILOR

„Orașe precum Chișinău, Bălți, Rezina, Soroca, Criuleni, Orhei folosesc această sursă de apă zilnică direct din Nistru. Prin forma în care este propus acest Acord, deșertificarea, eroziunea solului și lipsa apei dulci riscă să devină un fenomen permanent care poate induce o criză umanitară forțată, depopularea teritoriului Moldovei și provoca un conflict permanent cu Ucraina din cauza deficitului de apă”, menționează experții în studiul acestora.

Proiectul de Acord nu face nicio referință la Tratatul Comunității Energetice și nici la Acordurile de Asociere semnate de Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova. Acest lucru presupune că Republica Moldova renunță voluntar la mecanisme internaționale de protecție superioare celor existente în prezent între Ucraina și Republica Moldova.

Tratatul Comunității Energetice la care nu se face referință în proiectul de Acord conține cel puțin patru Directive pe partea de protecție a mediului, care au legătură directă cu infrastructura hidroenergetică existentă și cea planificată de Ucraina pe cursul superior al Nistrului.

Moldova, potrivit experților, ar putea deveni un caz unic al unei țări europene din secolul 21 în care ar fi posibilă înnămolirea celui de-al șaselea râu (fluviu) după mărime al Europei, al doilea din Ucraina și primul din Moldova, producând o catastrofă umanitară cu sute de mii de refugiați, fără ca pe teritoriul celei din urmă să cadă o singură bombă! Un astfel de scenariu antiutopic pare tot mai real cu un Guvern care își minează propria țară cu o viteză năucitoare, cu o tăcere inexplicabilă a donatorilor și partenerilor de dezvoltare, cu o populație inconștientă de dezastrul care se prefigurează, și mai ales cu o mass-medie somnolentă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente