(video) Universitatea #diez. Cum e să ai ca temă pentru acasă vizionarea filmelor. 21 de proiecții din care poți învăța istoria țărilor europene

212id_164_003_primary_w1600
Foto: Fragment din „Closely Watched Trains”, în regia lui Jiri Menzel

Programul de „Studii Central-Europene”, pe care-l urmez din luna septembrie a anului trecut, mi-a oferit nenumărate oportunități să cunosc din cultura țărilor central-europene, iar asta nu doar din simplul motiv că locuiesc acolo, dar și pentru că în cadrul orelor ne-au fost recomandate diverse resurse prin care a fost posibilă această apropiere. Ceea ce m-a impresionat plăcut este că, pe lângă lecturi obișnuite, academice, prezentări realizate de profesorii de la facultate, încă din prima săptămână de studii ne-au fost recomandate multe filme. Din acest motiv, am ales să le distribui în acest articol pentru cei care vor să înțeleagă mai bine de ce Europa Centrală este diferită de Est și de Vest, dar în același timp o punte de tranziție între cele două părți. 

Jameson CineFest

Prima oră la „Națiuni și Culturi în Europa Centrală” a început cu o mică prezentare a unui festival de film ce se desfășura în acea săptămână de septembrie în Miskolc – Jameson CineFest. Profesoara ne-a povestit multe din culisele festivalului întrucât ea se ocupa de câțiva ani de scrierea subtitrărilor în engleză pentru toate filmele ecranizate. Ne-a și recomandat câteva filme la care să mergem, trei dintre care le listez mai jos. Programul întreg al festivalului cu titlurile tuturor filmelor poate fi găsit aici.

A Ciambra, Jonas Carpignano, Italia (2017)

Filmul are deja în palmares 6 premii și 10 nominalizări, și urmează în scurt timp să fie distribuit și pe marele ecrane. A Ciambra este o mică comunitate romă din Calabria. Aici trăiește și Pio Amato, un adolescent de 14 ani care își dorește să se maturizeze rapid. El își urmează fratele mai mare în tot ceea ce face, învățând abilitățile necesare ca să se descurce în viață. Lucrurile se complică atunci când fratele său dispare, iar Pio încearcă să-i preia rolul.

Loving Vincent, Dorota Kobiela/Hugh Welchman, Polonia/Marea Britanie (2017)

Fiecare din cele 65 000 de cadre ale filmului sunt picturi în ulei pe pânză, create cu utilizarea tehnicilor de lucru similare cu cele ale lui Van Gogh. În total, responsabili de animație au fost 125 de pictori.  Filmul animat spune povestea vieții lui Vincent Van Gogh, deslușind în special misterul morții sale.

 Jeannette: the Childhood of Joan of Arc, Bruno Dumont, Franța (2017)

Povestea, situată în Franța, în timpul Războiului de 100 de ani, reflectă povestea Ioanei D’Arc, dezvoltarea sa religioasă și evoluția deciziei de a lupta împotriva invaziei engleze.

Tot la „Națiuni și Culturi în Europa Centrală” ne-a fost recomandat filmul documentar „After Hitler” de la Discovery Channel. Mai jos atașez ambele părți. Filmul oferă o perspectivă interesantă asupra vieții de după Al doilea război mondial.

Următoarele filme pe care le listez ne-au fost recomandate în cadrul orelor „Europa Centrală: Aspecte ale teoriei sociale și psihologiei sociale” și „Istoria culturală a Europei Centrale în epoca modernă și contemporană”.

Black Peter, Miloš Forman, Cehia (1964)

Loves of a Blonde, Miloš Forman, Cehia (1965)

The firemen’s Ball, Miloš Forman, Cehia (1967)

Black Cat, White Cat, Emir Kusturica, Serbia (1998)

Closely Watched trains, Jiří Menzel, Cehia (1966)

În baza acestui film am scris lucrarea de final de semestru la unul dintre obiectele menționate.

Cutting it Short, Jiří Menzel, Cehia (1980)

My Sweet Little Village, Jiří Menzel, Cehia (1985)

I Served the King of England, Jiří Menzel, Cehia (2006)

Knife in the water, Roman Polanski, Polonia (1962)

The pianist, Roman Polanski, Polonia (2002)

A Generation, Andrzej Wajda, Polonia (1954)

Man of Marble, Andrzej Wajda, Polonia (1976)

Pan Tadeusz, Andrzej Wajda, Polonia (1999)

Katyń, Andrzej Wajda, Polonia (2007)

On Body and Soul, Ildiko Enyedi, Hungary (2017)

Bonus (de 7 ore lungime): Satantango, Béla Tarr, Ungaria (1994)

Bonus 2 (non-european): Last men in Aleppo, Firas Fayyad, Siria (2017)

Filmul documentar spune povestea orașului Aleppo, cel mai mare oraș sirian, la finalul conflictelor militare din timpul războiului civil. Povestea îi are în vizor pe trei dintre voluntarii White Helmets –  o organizație civilă de salvare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente