Preşedintele Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu susţine într-un interviu pentru publicaţia letonă Latvijas Avize, că Republica Moldova ar putea cere despăgubiri de miliarde de dolari de la Rusia, pentru perioada în care se află, ca forță de ocupație, în regiunea din stânga Nistrului.

“„credem că cei aproximativ 2.000 de militari ruși din Transnistria sunt forțe de ocupație. Ei fac exerciții comune cu așa-zisa armată transnistreană. Trupele rusești creează riscuri de securitate, deoarece sunt o prezență militară ilegală, precum este și armata rusă din Abhazia, Osetia de Sud și estul Ucrainei. Ne străduim să vorbim despre prezența ilegală a forțelor rusești în Transnistria la nivel internațional și sperăm că această problemă va ajunge şi în vizorul ONU”, a declarat Andrian Candu în interviul plasat la rubrica Kaujas Lauks (Câmpul de Luptă), scre mold-street.com.

Preşedintele Parlamentului a mai declarat că Rusia a încălcat legislaţia internațională.

„Ne gândim să angajăm o firmă de avocatură internațională pentru a calcula pierderile provocate de prezența rusă în Transnistria timp de 25 de ani. Pretenţiile ar putea să se ridice la miliarde de dolari”.

Întrebat de ziariștii letoni dacă Republica Moldova ia în considerare, de asemenea, posibilitatea de a calcula şi prejudiciile provocate de ocupația sovietică şi a cere plata acestora de către Rusia, Andrian Candu a menționat că „aceasta poate fi o problemă delicată. Societatea moldovenească, nu este gata încă, având în vedere şi disensiunile interne. Nu putem învinovăți complet ocupația sovietică. Este adevărat, poporul nostru, de asemenea, a suferit de pe urma deportărilor, foametei și altor crime comise de autoritățile comuniste. Poate într-o zi, vom crea o astfel de comisie pentru a calcula reparații”, a precizat Andrian Candu.