Dorința lui Dodon s-a îndeplinit. Clădirea Președinției va fi reparată de o companie de construcții din Turcia

img_2687161_thumbs_700x394_ddkk

Lucrările de reconstrucție a sediului președinției vor fi inițiate ca urmare a solicitării şeful statului, Igor Dodon, în cadrul întrevederilor avute cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și cu prim-ministrul, Binali Yildirimm, se precizează într-o declaraţie emisă de Ambasada Republicii Turcia la Chişinău.

„Solicitarea lui Igor Dodon a fost aprobată în iulie 2017, de către președintele Recep Tayyip Erdogan, iar în zilele de 22-23 decembrie, Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA) a desfășurat o licitație la care au participat trei companii turcești. Licitația a fost câștigată de compania Sonbay cu sediul la Ankara, care a propus cel mai mic preț. Decizia statului turc de a repara edificiul președinției Republicii Moldova a fost comunicată autorităților de la Chișinău și, în special, Guvernului, toate procedurile fiind realizate în mod transparent”, se precizează în declaraţia difuzată de Ambasada Turciei, pentru Moldpress

Conform sursei citate, ”ca și în cazul proiectelor de dezvoltare realizate anterior în Republica Moldova, partea turca nu acordă finanțare autorităților moldave, toate aspectele cu caracter financiar fiind coordonate de TIKA, care își asumă integral controlul asupra realizării proiectului. De asemenea, în cazul proiectelor de dezvoltare nu se practică semnarea acordurilor”.

Printre proiectele implementate anul trecut în Moldova de către TIKA se numără renovarea secției de reabilitare a Institutului mamei și copilului, renovarea şi dotarea salii de sport a Brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger, renovarea Centrului de Reabilitare și Protecție Socială a copiilor în situație de risc din Tvardița.

În prezent, în UTA Găgăuzia se afla în derulare mai multe proiecte cu suportul Republicii Turcia, printre care: construcția unui spital, a unei grădinițe de copii şi a unui Centru de creație în Comrat, precum și a unui azil de bătrâni în Ceadâr-Lunga.

Ambasada Turciei mai menționează că “relațiile dintre Ankara și Chișinău sunt excelente și Turcia va continua să implementeze proiecte în diverse regiuni ale Moldovei, bazându-se pe relațiile de prietenie și valorile umane și nu pe politică”.

Recent în presă au apărut mai multe informaţii contradictorii cu privire la reparația clădirii prezidențiale distruse parțial în timpul evenimentelor din aprilie 2009.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente