(studiu) Persoanele căsătorite au un risc cu 42% mai scăzut să dezvolte demența

1482403610_postolachi.md-cerere-in-casatorie-petrufelicia-28-aprilie-2016-cristina-postolachi-8

Un studiu publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry arată cum mariajul influențează semnificativ sănătatea mintală a oamenilor. Rezultatele au punctat faptul că o persoană singură, care nu a fost niciodată căsătorită, are șanse cu 42% mai mari să dezvolte demență, comparativ cu o persoană căsătorită.

Prin combinarea rezultatelor a 15 studii, oamenii de ştiinţă au fost capabili să analizeze datele provenite de la peste 800.000 de persoane din întreaga lume, cu o medie de vârstă de 72,8 ani. Potrivit dr.Laura Phipps, care lucrează în domeniul studierii bolii Alzheimer în Marea Britanie, există multe motive pentru care căsătoria aduce un număr mare de beneficii pentru sănătate.

„Oamenii care sunt căsătoriţi tind să fie mai bine din punct de vedere financiar – un factor strâns legat de multe aspecte ale sănătăţii noastre. Soţii pot contribui la promovarea obiceiurilor sănătoase, la îngrijirea sănătăţii partenerului şi la acordarea unui sprijin social important”, a adăugat dr. Laura Phipps. Colaborarea dintre căsătorie şi îngrijirea pe care şi-o oferă partenerii sunt factori care contribuie la reducerea riscului de boală psihică într-o etapă ulterioară a vieţii, notează theguardian.com.

Informații-cheie din studiu:

# demența afectează 50 de milioane de oameni din întreaga lume;

# în fiecare an apar aproximativ 10 milioane de cazuri noi;

# șansele de a dezvolta demență în cazul persoanelor singure sunt mai mari cu 42%;

# șansele de a dezvolta demență în cazul persoanelor care și-au pierdut partenerul de viață sunt mai mari cu 20%;

# stresul și stilul de viață sunt doi factori de risc în apariția demenței.

Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, la nivel global, în jur de 50 de milioane de oameni suferă de demență, iar anual se estimează o creștere cu aproximativ 10 milioane de cazuri noi. Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență, aceasta afectând mai bine de 60% din cazuri. Demența în sine exercită un impact fizic, psihologic, social și economic, nu numai pentru pacienți, ci și pentru familie, persoanele care îi îngrijesc și societate, scrie raportuldegarda.ro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente