(foto) Zece cărți bune pentru adolescenți, care pot fi citite dintr-o răsuflare

carti1
Foto: frostedpetticoatblog.com

Cărțile citite în adolescență ar putea să ne marcheze viitorul, mai ales dacă în lista noastră de lecturi se regăsesc marii clasici: Charles Dickens, William Golding sau Mircea Eliade. Vă propunem o listă cu zece cărți, care ar prezenta interes pentru tineri. Topul a fost realizat de carteadelaora5.ro.

# Charles Dickens – „Marile speranţe”

blogdecarti.ro
blogdecarti.ro

Lucrările lui Charles Dickens au dat frâu liber imaginaţiei adolescenţilor din lumea întreagă, graţie personajelor fascinante din fiecare roman. Vă mai amintiţi de micuţul Pip şi aventurile sale învăluite în mister şi dramă? O carte ce ne poartă pe străzile murdare ale Londrei şi mai ales, o lucrare ce oferă lecţii de viaţă importante fiecărui adolescent.

# J.K. Rowling – Seria Harry Potter

npr.org
npr.org

Prima carte a fost publicată în 1997, iar nebunia în jurul lui Harry a început odată cu prima ecranizare. Pe scurt, avem o carte magică la propriu, mister, dramă, multă aventură şi mai ales umor tipic britanic. Să nu uităm de personajele fantastice, un deliciu pentru imaginaţia fiecăruia, indiferent de vârstă.
De ce să citim cartea? E simplu, universul creat de J.K Rowling poate arăta aşa cum ne dorim noi, lăsând în urmă limitările impuse de film. Dacă nu mai eşti adolescent, ia o mică pauză de la viaţa de adult şi revino timp de opt volume la libertatea oferită de adolescenţă.

# Alexandre Dumas – Cei trei mușchetari

price.ro
price.ro

Cine nu s-a visat cel puţin o dată în viaţă mușchetar sau soţie de mușchetar, în cazul doamnelor? Părăsim puţin tărâmul britanic şi ne întâlnim cu d’Artagnan, Athos, Porthos şi Aramis, cei patru muşchetari ai lui Dumas. Ne aventurăm alături de d’Artagnan prin Franţa perioadei renascentiste unde avem parte de scene de luptă cu cavaleri, trădări şi dragoste. Spre deosebire de cărţile anterioare, în scrierile lui Dumas avem parte de mai mult suspans, personaje reale şi romantism.

# William Golding – Împăratul muştelor

blogdecarti.ro
blogdecarti.ro

Romanul britanicului William Golding (n.r. premiat cu premiul Nobel pentru literatură în 1983) a devenit un simbol al literaturii din secolul XX. Faţă de titlurile de mai sus, este un roman dur, iar tema principală gravitează în jurul „răului” care se manifestă în oameni încă de la vârste fragede. Scrisă într-un stil uşor de înteles în ciuda tematicii, este o carte moralizatoare, care pune problema binelui și a răului. Cartea este inclusă în lista lecturilor obligatorii a elevilor americani.

# Roald Dahl – Charlie şi Fabrica de Ciocolată

dol.ro
dol.ro

Rămânem în peisajul fantastic tipic britanic, dar renunţăm la magie în detrimentul râurilor de ciocolată. Roald Dahl a reuşit să fascineze o lume întreagă cu povestea sa despre micul Charlie, un copil amărât, ce trăieşte alături de părinţii săi depăşiţi de greutăţile zilnice şi cei patru bunici într-o căsuţă amărâtă. Este o carte frumoasă, plină de culoare, cu situaţii amuzante, puse în antiteză. Autorul încearcă să imprime cititorului ideea de umanitate: din puţinul tău încearcă să oferi şi altuia mai puţin fericit.

 # Constantin Chiriţă – Cireşarii

okazii.ro
okazii.ro

O serie de volume memorabile, ce nu poate lipsi din lista de lectură a adolescenţilor. Dacă le-ați citit, sigur vă amintiți cu nostalgie de aventurile lui Tic, Victor, Lucia, Ursu, Maria, Dan, Ionel și cățelul Țombi, de căutarea fetei în alb, de explorarea Peșterii Negre sau de prețioasele statuete de Tanagra. Romanul lui Constantin Chiriță a devenit rapid un bestseller și a lansat la vremea lui, în rândul adolescenților din România, o adevărată frenezie a expedițiilor.

# J.D. Salinger – De veghe în lanul de secară

stiripozitive.eu
stiripozitive.eu

De această dată avem un roman modern, alert, J.D. Salinger ne oferă un tânăr personaj rebel, diferit, care se confruntă cu problemele create de o societate închistată în norme. Suntem purtaţi pe străzile New York-ului anilor ’50 chiar de rebelul protagonist, care îşi spune povestea la persoana I, din postura de narator. Este o carte despre acceptare şi regăsirea de sine a unui adolescent care se confruntă cu tipicele crize de personalitate ale vârstei.

# Mircea Eliade – Romanul adolescentului miop

libris.ro
libris.ro

Apărut în 1928, „Romanul adolescentului miop” este o carte de referinţă în literatura românească şi primul roman al lui Mircea Eliade. Este interesant, că avem şansa să fim transpuşi în viaţa marelui Eliade, fiind un roman autobiografic. Chiar dacă este opusul tipului rebel al lui Salinger, tânărul Mircea, pasionat de lectură, se confruntă și el cu problemele specifice adolescenței.

# Ionel Teodoreanu – La Medeleni

carti-audio.blogspot.md
carti-audio.blogspot.md

Cele trei volume scrise de Ionel Teodoreanu fascinează cititorul atât prin felul în care este scrisă cartea, cât şi prin felul cum este construită acţiunea. Nu ai cum să le uiţi pe cele trei personaje: Olguţa, Monica şi Dănuţ. Este o lucrare interesantă prin modul cum evoluează cei trei protagonişti. În primul volum, autorul îi surprinde în perioada copilăriei, urmând în volumul al doilea să trecem prin adolescenţa lor. Al treilea volum povestește viața celor trei eroi aflaţi la vârsta maturităţii, perioadă care îi supune la cele mai dificile încercări.

# Karl May – Winnetou

elefant.md
elefant.md

Părăsim continentul european şi ajungem tocmai în Vestul Sălbatic american. Karl May, german de origine, ne fascinează cu poveştile sale despre pieile roşii, cu care a avut de a face în numeroasele sale călătorii în noul continent. Romanul, asemenea filmelor western, abundă în acţiune şi suspans, iar personajele sale au fost îndrăgite de sute de generaţii de adolescenţi. Winnetou este personajul central al cărţii, iar lectura pare să fie o autobiografie, din momentul în care autorul, naratorul şi personajul sunt una şi aceeaşi voce.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente