Expert IDIS-Viitorul, despre venirea Băncii Transilvania în Moldova: Va spori încrederea în sistemul financiar-bancar

Banca Transilvania

Venirea Băncii Transilvaniei (BT) pe piața din Republica Moldova va face țara noastră mai atractivă pentru investitori și va spori încrederea în sistemul financiar-bancar. De această părere este expertul IDIS-Viitorul, Veaceslav Ioniță. El menționează că de acum înainte, pe piața financiară se vor schimba și regulile de joc, iar actorii din domeniu vor fi trece la practicile europene.

„Venirea BT în Moldova oferă un plus de imagine atractivității noastre investiționale, de care avem nevoie acum ca niciodată. Moldova din păcate a fost și este ocolită de Investițiile Străine. Pe cap de Locuitor Investițiile Străine în Moldova sunt de 10 ori mai mici decât în România. După criza bancară din 2014, băncile noastre suferă de un deficit de imagine enorm. Venirea BT în Moldova, în sistemul bancar, înseamnă un semnal pentru alți investitori în special cei din România. Mai mult, o bancă decide să intre într-o țară, când clienții săi din țara-mamă au interes de investiție în altă țară”, a scris Ioniță pe pagina sa de Facebook.

Expertul mai menționează că investițiile făcute de cei de la Banca Transilvania vor determina și schimbarea regulilor de joc pe piața financiară. În acest context, restul actorilor vor urma exemplul și vor adopta norme moderne.

„Capitalul din Vest aduce reguli și management European. Venirea unui jucător puternic într-o țară pe anumit domeniu înseamnă modernizarea regulilor de joc. Amintiți-vă sectorul energetic. Prin anii 2000, pierderile, de fapt, în cea mai mare parte furturile din sistem, depășeau 30%. Venirea unui investitor privat a dus la îmbunătățirea administrării nu doar în compania procurată, dar și în restul companiilor. Acum întreprinderile de stat din domeniul energiei electrice nu mai lucrează cum lucrau cândva. S-au ajustat la noile reguli impuse de investitorul privat din Vest. Aceasta înseamnă Campionul Schimbării”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

Reamintim că recent Banca Transilvania a procurat pachetul majoritar de acțiuni al Victoriabank.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente