În cadrul ședinței din 12 ianuarie 2018, Comisia Electorală Centrală (CEC) a examinat cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ.

„Comisia a constatat mai multe încălcări ale prevederilor art. 163 și art. 164 din Codul electoral, art. 39 și art. 41 din Legea privind actele legislative, precum și a normelor Regulamentului cu privire la activitatea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican, printre care înregistrarea eronată a participanților la adunarea de constituire a grupului de inițiativă, neuniformități la numărarea voturilor și adoptarea deciziilor de către adunarea constituantă, alegerea unui număr inexact al membrilor grupului de inițiativă fără a vota lista nominală a acestora, înlocuirea textului de lege privind abrogarea Legii nr.154 din 20 iulie 2017 pentru modificarea și completarea unor acte legislative votat de către participanții la adunare și prezentarea la Comisie a unui alt text, neaprobat prin votul cetățenilor adunării constituante.

De asemenea, grupul de inițiativă, prin abrogarea unei legi, nu a înaintat propuneri de noi reglementări, în consecință creând un vid legislativ de organizare a alegerilor parlamentare ordinare” se spune într-un comunicat al CEC.

În acest context, Comisia a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ.