6 lucruri care nu trebuie să-ți lipsească dacă pleci la drum lung cu mașina pe timp de iarnă

lucruri

Pe timp de iarnă, până și cele mai prietenoase șosele se pot transforma într-un adevărat coșmar pentru orice șofer. Viscolul, gerul și zăpezile pot fi oricând neașteptat de puternice, motiv pentru care tu, ca șofer, ai responsabilitatea de a te pregăti temeinic înainte de a pleca la drum lung cu mașina.

Dincolo de o inspecție tehnică făcută într-un service, o mașină trebuie echipată complet înainte de o călătorie pe perioada anotimpului rece.

Iată cele 6 lucruri care nu trebuie să-ți lipsească dacă pleci la drum lung cu mașina pe timp de iarnă, potrivit auto-bild.ro.

#1. Pentru reparații de urgență până ajungi la primul service

Tamponările ușoare, derapajele și ieșirile în decor, toate acestea se pot întâmpla pe drumuri acoperite de gheață și zăpadă, chiar dacă mașina este dotată cu cauciucuri de iarnă și lanțuri, iar tu ai condus cu mare atenție. Pentru situații neplăcute, trebuie să ai în portbagaj o geantă cu scule ca să poți repara mașina cât să ajungi la primul service unde să poți să fii ajutat. Pentru unele momente neprevăzute cu tinichigeria mașinii sau cu toba, poți folosi un de inverter de sudură. E mic, accesibil, ușor de transportat și se poate dovedi extrem de util în momente dificile. Mai mult, îl poți folosi mereu în garajul tău pentru mici reparații.

#2. Asigură-te că drumurile nu îți vor face probleme

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, însă este datoria ta să verifici dacă șanțurile acestora încă mai sunt destul de adânci pentru a fi 100% sigure pe șosea. În caz contrar, trebuie să îți echipezi mașina nu seturi noi de cauciucuri de iarnă. Lanțurile sunt și ele foarte importante, iar alături de ele e bine să ai la tine o lopată pentru zăpadă și un sac cu nisip, pentru zonele mai dificile, unde mașina riscă să rămână blocată.

#3. Trusa medicală de prim ajutor și extinctorul

Nu pleca niciodată la drum fără o trusă medicală de mașină și un extinctor pe care să-l ai în permanență în portbagaj. Nu uita că extinctorul și unele obiecte din trusa medicală au termen de valabilitate de 2 ani, așadar trebuie să le schimbi dacă observi că între timp au expirat.

#4. Verifică-ți roata de rezervă înainte de a pleca la drum

Asigură-te că nu pleci la drum fără să îți testezi înainte roata de rezervă, nu ai vrea să te trezești cu surprize neplăcute tocmai în momentul în care faci o pană pe traseu.

#5.Hrană, apă și câteva pături

Pentru că e iarnă, e frig, iar drumurile se pot bloca peste noapte prin țară din cauza zăpezii, trebuie să ai mașina echipată cu hrană, adică unele gustări care rezistă câteva zile, apă și câteva pături electrice. Un termos cu ceai s-ar potrivi și el de minune.

#6. O chingă pentru tractare

Pentru situațiile mai grave în care nu mai poți pleca de pe loc cu mașina, ține mereu la îndemână în portbagaj o chingă pentru a putea fi tractat la nevoie.

O mașina echipată corespunzător pentru iarnă este o responsabilitate foarte mare pentru orice șofer. Aici nu este vorba doare despre siguranța ta în trafic, ci și despre cea a celorlalți participanți. Anotimpul rece poate fi foarte înșelător, așa că te sfătuim să conduci cu mare prudență de fiecare dată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente