Printre miniștrii și vicepremierii care au fost învestiți în funcție apar nume mai cunoscute și altele care nu au fost remarcate în spațiul public. Potrivit declarațiilor de avere ale acestora, totuși, cei care au adunat mai multe bogății sunt foștii premieri, Chiril Gaburici și Iurie Leancă, iar cei care nu au venituri semnificative, afaceri sau automobil sunt ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic.

Noii miniștri desemnați de Guvernul Filip au depus miercuri, 10 ianuarie, jurământul de învestitură după ce președintele Igor Dodon a refuzat de două ori să accepte ca aceștia să facă parte din Executiv. La ceremonie au participat șeful Legislativului, Andrian Candu, care a deținut interimatul funcției de președinte, și premierul Pavel Filip. Astfel, cei care au completat lista conducătorilor de ministere sunt fostul premier Chiril Gaburici, fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase, precum și Tudor Ulianovschi, Svetlana Cebotari și Liviu Volconovici. Viceprim-ministru pentru Reintegrare a fost desemnat Cristina Lesnic, iar viceprim-ministru pentru Integrare Europeană – expremierul Iurie Leancă, notează moldnova.eu.

#Gaburici, ministrul cu cele mai multe afaceri și cele mai mari venituri

chiril-gaburici-investirea-ministrilor-guvern-filip

Ex-premierul Republicii Moldova Chiril Gaburici (februarie-iunie 2015), la învestirea în funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii, 10 ianuarie 2017. FOTO: Sandu Tarlev

Astfel, noul viceprim-ministru, ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, declara în 2015 că în afară de salariul pe care l-a încasat în calitate de premier, a mai obținut ca dividende 11.592 de coroane suedeze de la Teliasonera, precum și peste 4,65 milioane de lei din vânzarea firmei Halat, sumă care urma să-i fie achitată în 24 de rate, începând cu acest an. Gaburici mai scria în declarația de avere despre șase terenuri dintre care patru intravilane și două agricole în valoare totală de sute de mii de lei. Referitor la imobile, fostul premier declara trei case de locuit, un apartament și un spațiu comercial.

Acesta mai deține două automobile, de mărcile Audi TT și Volkswagen, în valoare de 42.000 de euro și, respectiv, 20.000 de euro, precum și o motocicletă BMW de 8.000 de euro. Chiril Gaburici este implicat și în afaceri, fiind proprietarul companiei agricole Green Property și deținând o cotă-parte de 33% din firma specializată în telecomunicații M-Docs. Acesta declara în iulie 2017, în cadrul unui interviu pentru Tribuna, că este implicat în mai multe activități, cum ar fi cele ce țin de agricultură, servicii IT, autosport și energie regenerabilă.

#Un alt fost premier, cu avere de top

Ex-premierul Republicii Moldova Iurie Leancă (2013-2015), la învestirea în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană, 10 ianuarie 2017. FOTO: Sandu Tarlev

Ex-premierul Republicii Moldova Iurie Leancă (2013-2015), la învestirea în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană, 10 ianuarie 2017. FOTO: Sandu Tarlev

Potrivit ultimei declarații de avere ale vicepremierului responsabil de Integrarea Europeană, Iurie Leancă, acesta a obținut în 2016, pe lângă venituri din salariul de deputat, 8.250 de euro de la Institutul pentru politica europeană de la Berlin, peste 2.000 de euro din dobânzi de la depozitele bancare, precum și peste 150.000 de lei din vânzarea a două terenuri intravilane. Casa și anexa acesteia în care locuiește Leancă ar avea un cost de peste 760.000 de lei și o suprafață mai mare de 270 de metri pătrați, iar automobilul pe care-l conduce, de marca Skoda Superb, ar avea o valoare de 29.950 de euro. Fostul deputat mai păstra în bănci zeci de mii de euro.

#Noul ministru al Justiției, cu cele mai multe imobile

Prim-ministrul Pavel Filip îl felicită pe Alexandru Tănase, ministru al Justiției, 10 ianuarie 2017. FOTO: Sandu Tarlev

Prim-ministrul Pavel Filip îl felicită pe Alexandru Tănase, ministru al Justiției, 10 ianuarie 2017. FOTO: Sandu Tarlev

La rândul său, Alexandru Tănase arăta în declarația de avere prezentată în perioada când era președinte al Curții Constituționale că este proprietarul unui apartament în valoare de 417.360 de lei. Cel care va conduce Ministerul Justiției mai declară și alte imobile, cum ar fi un apartament de 1,7 milioane de lei, o casă de peste 850.000 de lei, precum și un spațiu comercial de 2,38 milioane de lei. Potrivit informațiilor prezentate, familia Tănase avea în 2016 mai multe conturi bancare pe care se aflau câteva sute de mii de lei, dar și o datorie bancară de 500.000 de lei.

Continuarea articolului o puteți citi pe moldnova.eu