Ministerul de Externe, despre raportul Comisiei Europene ce vizează regimul liberalizat de vize: „Situația a rămas stabilă”

rm-ue-drapel-848×478
Foto: moldova24.info

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a reacționat în privința informațiilor apărute în presă pe marginea Raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize. Astfel, autoritățile spun că țara noastră în continuare îndeplinește criteriile, care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană. În ceea ce privește însă numărul de cazuri de refuz de intrare și ședere ilegală în UE a cetățenilor moldoveni, MAEIE explică acest fapt prin creșterea numărului total de călătorii ale cetățenilor Republicii Moldova.

Datele prezentate în primul Raport elaborat de Comisia Europeană au lăsat loc de interpretări, în special datorită recomandărilor pe care țara noastră le-a primit, prin care oficialii europeni grăbesc autoritățile de la Chișinău să continue implementarea reformelor de eradicare a corupției, dar și să facă cunoscute cetățenilor responsabilitățile regimului liberalizat de vize. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție la faptul că datele prezentate ar fi îngrijorătoare, spunând că țara noastră în continuare îndeplinește criteriile, care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană, reiterând disponibilitatea autorităților naționale să continue cooperarea cu Comisia Europeană în vederea punerii în aplicare a recomandărilor înaintate.

Ministerul își argumentează poziția invocând și declarația Comisarului European pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulous, care, întrebat despre cazul Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul unui interviu, a răspuns că, Comisia Europeană nu are intenția de a suspenda regimul de vize pentru țările în cauză. Cu toate acestea, Comisarul a menționat în cadrul aceluiași interviu că atât Moldova, cât și Ucraina, trebuie să grăbească implementarea reformelor față de care s-au angajat, întrucât „pentru tango, este nevoie de doi”.

Referindu-se la statistica privind numărul de cazuri de refuz de intrare și ședere ilegală în UE a cetățenilor moldoveni, MAEIE susține că această creștere este direct proporțională creșterii numărului total de călătorii ale cetățenilor RM în Spațiul Schengen în aceeași perioadă. Totodată, în termeni procentuali, situația a rămas foarte stabilă, ne asigură autoritățile, limitându-se la aproximativ 0,3% de cazuri de refuz de intrare și 0,5% de cazuri de ședere ilegală din numărul total de călătorii în Spațiul Schengen.

Raportul poate fi accesat aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente