(video) Concedieri și „mustrări aspre” la Institutul Mamei și Copilului. Gladun: „Regret profund abaterile și încălcările grave”

ipn
Foto: IPN

Directorul Centrului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, a anunțat astăzi că șeful secţiei în care a fost internată femeia din Anenii Noi care a avortat recent, fără supraveghere, în toaleta spitalului, precum şi asistenta superioară din această secţie, sora de gardă vor fi concediați. Medicul de gardă şi şeful secţiei de Ginecologie al instituţiei vor primi „mustrări aspre”. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale va dispune sancţionarea cu mustrare aspră a directorului medical al Centrului Mamei şi Copilului.

Președintele comisiei de anchetă din cadrul Ministerului Sănătății a declarat că acest caz se referă la la avortare, nu la naștere, cauza fiind faptul că avea având malformații la inimă și creier, constatate de medicii din Anenii Noi. O altă comisie de anchetă din cadrul Centrului Mamei și Copilului a constat încălcări grave ale eticii și deontologiei angajaților responsabili.

În cadrul conferinței de presă, secretarul general de stat în Ministerul Sănătății, Boris Gîlca, a declarat că sistemul de sănătate are nevoie de „transformări structurale și morale”. În acest context, Ministerul Sănătății a decis crearea unei structuri de etică și deontologie medicală în cadrul sistemului medical care va analiza cazurile de malpraxis și derogare de la bunul simț, cazurile de ignoranță, lipsă de compasiune, de comunicare proastă cu pacienții. Structura respectivă va putea stabili pedepse interne, sancționări disciplinare sau contravenționale, inclusiv până la ridicarea dreptului de a profesa.

Cazul a devenit cunoscut după ce pe rețelele sociale s-a publicat o scrisoare anonimă în care sunt descrise condițiile în care a avut loc întreruperea sarcinii în săptămâna a 21-a.

Între timp, la guvern va fi depusă petiția semnată de mai multe femei care au avut mari probleme cu sistemul medical, în perioada prenatală, scrie IPN. Semnatarele cer instituţiilor de stat abilitate, mai ales guvernului, să dispună un control amplu al stării sistemului medical. În petiție se vorbește nu numai de malpraxis, dar și de bani ceruți pentru servicii medicale, care sunt, teoretic, gratuite, sau de o informare cel puțin lacunară a femeilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente