(foto) Ce spune despre comunitatea MentorME o tânără din Moldova care este studentă în anul III în Emiratele Arabe Unite

18839289_1933034800056087_6652278534659575984_n

Cristina Lupușor este originară din Moldova, acum își face studiile la New York University Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite. Din gimnaziu știa că vrea să-și facă studiile peste hotarele țării. În clasa a 10-a a fost selectată pentru Aspire High School, un program de leadership care avea și un modul de orientare educațională. În cadrul sesiunilor de la Aspire a vorbit mult despre procesul de depunere a dosarului la universitățile din SUA și Marea Britanie, ceea ce a ajutat-o să cunoască din timp cerințele pentru multe dintre programele care o interesau. Asta a ajutat-o să pregătesc eseurile și să învățe pentru anumite testări, ca TOEFL și SAT, din timp.

Cum ai ajuns să înveți la universitatea ta?

Despre NYU Abu Dhabi am aflat întâmplător.  NYUAD organiza în trecut prezentări la Chișinău în care povesteau despre toate ofertele pe care le aveau pentru potențialii lor studenți. Eu eram prea mică atunci pentru a merge la acele prezentări, dar o prietenă mai mare care fusese la aceste prezentări îmi povestise despre NYUAD. După discuția pe care am avut-o cu amica mea, am mers acasă și am cercetat site-ul universității și alte forumuri studențești, ca  http://www.collegeconfidential.com/, și am înțeles că cu adevărat vreau să-mi fac studiile la NYUAD. Am depus dosarul online prin http://www.commonapp.org/, un site folosit de universitățile americane pentru admitere. Ulterior am fost invitată la Candidate Weekend la Abu Dhabi, un weekend pentru cei mai buni aplicanți în care potențialii studenți învață mai multe despre universitate și universitatea învață mai multe despre studenți. Peste câteva săptămâni după Candidate weekend am primit scrisoarea mea de acceptare.

New York University Abu Dhabi, arhivă personală
New York University Abu Dhabi, arhivă personală

Cum ai ales facultatea?

La NYUAD, la fel ca și la alte universități americane, avem foarte multă flexibilitate în alegerea facultății. În primul an nu este obligatoriu să avem o facultate. De regulă, acest an este dedicat explorării. Studenții sunt încurajați să studieze diferite materii de la diferite facultăți, să interacționeze cu studenți din anii II, III, și IV de la diferite facultăți, să comunice  cu profesori de la diferite catedre, astfel ca în anul II să-și aleagă o facultate, fiind mai bine informați.

În primul an am încercat mai multe științe sociale și în urma multor discuții și cursuri am decis să învăț politici publice, pe lângă limba arabă și economie.  

Cum ai reusit să iei bursa?

Admiterea la NYUAD a fost need-blind, adică situația financiară a familiei mele nu a contat atunci când am primit oferta de admitere. Pentru că aveam nevoie de ajutor financiar am aplicat pentru bursă prin completarea profilul CSS (https://cssprofile.collegeboard.org/?navId=cssprofile-lu) , din nou procedură standard pentru universitățile americane. Când am fost admisă, cei de la oficiul pentru ajutor financiar au analizat profilul meu CSS și mi-au oferit ajutorul financiar de care avea nevoie. Bursa a fost need-based, adică bazată pe necesitate și cei de la universitate au fost dispuși să-mi ofere bursă care coincidea cu necesitatea financiară pe care o aveam.

23518821_2166984123327819_9120490469682558713_n

Cum ai defini mentoratul?

Mentoratul este, în primul rând,  o interacțiune între două persoane, un transfer de experiență, și o resursă extrem de importantă. O relație de mentorat bună trebuie să aducă beneficii atât mentee-ului, cât și mentorului.

Ai avut mentori care te-au ajutat?Cine sunt ei și cum te-au ajutat? Ce sfaturi bune ai primit?

Da, am avut mai multe persoane care m-au ajutat în procesul de aplicare. Printre ei au  fost studenți care și-au făcut studiile la universități americane sau la alte universități în străinătate, dar și tineri de aici care știau mai multe despre procesul de aplicare la Universitățile din străinătate. Mentorii mei m-au ajutat mult la scrierea eseurilor, pregătirea pentru interviuri și mi-au oferit mult suport moral atunci când aveam cea mai mare nevoie de el. Am primit multe sfaturi bune, multe deja după ce am fost admisă, unul dintre ele ținea de importanța implicării în viața extracurriculară.

Ce sfaturi ai pentru tinerii care sunt în ultimii ani de liceu?

#Trebuie să încercați să fiți cât de informați posibil.

#Implicați-vă în proiecte care vă sunt importante și în care credeți, așa puteți învăța ușor ce vă place să faceți.

#Încercați să găsiți persoane care învață sau au absolvit deja universitatea la care doriți să aplicați. Altfel spus, găsiți un mentor sau mai mulți mentori.

#Dacă reușiți să găsiți un mentor, încercați să adresați întrebări care nu au răspunsuri online, așa e mult mai probabil să aveți o relație de mentorat reușită.

De ce ai decis sa te implici în MentorMe?

Am fost mentee și mentor, și știu cu siguranță că e un proiect important pentru mulți tineri.

De ce crezi ca merita lumea sa contribuie la campania MentorMe de crowdfunding?

Pentru că este un mod simplu de a ajuta mulți oameni cu foarte puțin efort, nu doar pentru azi sau mâine, dar pentru mulți ani înainte.

Autor: Dana Muntean

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente