(galerie foto) Lacrimi în pernă, nopți albe și dorința de a resuscita starea lucrurilor din țară. Află poveștile din spatele succesului studenților originari din Moldova

DSC_7797

Gala Studenților originari din Modova a început acum 5 ani, iar anul trecut gala a venit într-o formulă și cu o echipă nouă, afirmându-se ca un proiect independent. La cea de-a V-a aniversare este marcată tradiția unei gale care premiază excelența tinerilor noștri de peste hotare. La ceremonia de premiere au fost introduse și discursurile din anii trecuți ale foștilor laureaților.

Scopul evenimentului este de a reuni cei mai dedicați, cei mai motivați studenți moldoveni de peste hotarele țării și de a-i face să-și aminteasă de casă.

Criteriile după care sunt premiați studenții țin de excelența academică, experiențele co-curriculare, voluntariatul, dar și toate acțiunile în afara curriculei academice. Din moment ce aleg să participe în cadrul concursului, studenții parcurg mai multe etape. În primul rând, profilurile academice sunt studiate de un juriu independent constituit din profesori universitari și personalități notorii. De asemenea, studenții trebuiau să răspundă la niște întrebări ce țin de gradul lor de implicare. Genericul celei de-a V-a ediții pune accent pe contibuția studenților în activitățile din Moldova.

Să fii departe de casă nu este ușor, deoarece pe lângă teme de pregătit și ore de învățat te macină și dorul de cei dragi. Mai multe premiate în cadrul Galei Studenților originari din Moldova ne-au relatat cum se descurcă la studii peste hotare, care sunt cele mai mari provocări cu care s-au ciocnit și dacă și-ar dori să se reîntoarcă în țară.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Este destul de fain să fii student originar din Moldova peste hotare. Inițial, când am ajuns în Olanda mi se părea că o să fiu una dintre puținele basarabene. Însă în Maastricht se află o comunitate destul de mare de studenți din Moldova. Sunt ambasadoarea poiectului Girls Go It în Moldova, Olanda și deja și Asia. Fetele de peste hotare reacționează cumva altfel la acest proiect. Pentru că în mare parte, acolo ele nu prea sunt interesate de acest domeniu și cred că IT este ceva specific băieților. am crezut că peste hotare va fi ceva diferit. Am spus că plec din Moldova să dau peste mai multe fete și acum suntem 4 fete și vreo 80 de băieți. Este mult mai greu pentru ele, decât pentru tinerele noastre să încerce domeniul IT, dar sunt open-minded către proiect. Cel mai complicat lucru pentru mine a fost prima dată când am revenit acasă și am realizat că stau foarte departe de ei și reușesc să-i văd practic doar 3 săptămâni pe an. Pe data de 15 curent am aflat că sunt acceptată la o universitate din Shanghai, în timpul apropiat nu cred că mă voi reîntoarce acasă, dar probabil în vreo 10 ani, o voi face”, spune Ileana Crudu.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Eu studiez la o facultate de muzică la Londra și filosofie la Cluj. Este o experiență extraordinar de frumoasă, dar presupune foarte mult lucru. Cu părere de rău, multe ori acesta este neglijat și li se pare la cei care stau acasă că cumva ne este foarte ușor, însă nu este deloc așa. Foarte multe lacrimi în pernă și nopți nedormite, dar toate eforturile sunt remunerate. Încerc să-mi răspund la întrebarea cum reușesc să fac două facultăți în același moment și dacă ar fi să mai aleg încă o dată, nu știu dacă aș avea curajul să o fac, pentru că practic renunți la tot ce înseamnă timp liber. Dacă nu sunt la facultate lucrând asupra muzicii pe care o compun, atunci sunt la biblioteca britanică, unde stau și învăț. E dificil, dar îmi plac ambele domenii și de asta continui să fac ceea ce fac. Cea mai mare dificultate cu care m-am întâlnit peste hotare este frica că nu aș fi suficient de bună. Fac totul la nivel, am note care să-mi confirme că sunt acolo unde sunt pe merit, însă într-una mă gândeam că poate faptul că vin dintr-o țară mai mică, neînsemnată, cumva îmi lezează din drepturile mele. Lucrurile au luat o altă întorsătură atunci când am realizat că într-adevăr sunt suficient de bună. Mi-aș dori mult să revin în Moldova și probabil după o perioadă de acumulare de experiență la Londra, voi reveni pentru că avem multe talente în genuri de muzică mai puțin aborădate, care merită descoperite și încurajate”, spune Ruxanda Cheibaș.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Fiecare student încearcă o experiență proprie atunci când pleacă peste hotare. Pentru mine, inițial a fost cea mai grea decizie din viață. Mi s-a părut foarte complicat să fiu atât de departe de ai mei. Pe parcurs, odată ce reușești să îți pui în aplicație toate ambițiile, să descoperi faptul că poți să faci și tu asta și că cei de acasă chiar au tăria de caracter și voința să o facă, începi să te obișnuiești, începi să-ți găsești locul în lume, oamenii potriviți și evident acțiunile potrivite. Pentru mine, până acum experiența de a fi studentă originară din Moldova este una absolut minunată. Sunt mândră că vin din Moldova și sunt apreciată pentru asta. Pentru mine a fost destul de complicat să mă obișnuiesc la cămin, ține mai mult de chestiile uzuale. A fost greu să mă obișnuiesc și cu mediul în care am ajuns, fiind unul diferit de cel de acasă. Până la urmă toate dificultățile s-au dovedit a fi experiențe care m-au ajutat să mă forme, să-mi dezvolte anumite abilități. Evident că mi-ar plăcea să revin în Moldova, pentru că toată lumea vrea să revină acasă, dar dacă situația nu se va schimba în țară, nu cred că am ce să mai caut acasă. Chiar dacă aici la Gală suntem apreciați, este foarte greu să revii dintr-un mediu unde potențialul tău este apreciat, acolo unde acesta este neglijat”, spune Daniela Timuș.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Pentru mine să fiu studentă este o experiență frumoasă, plină de oportunități pe care le îmbrățișez cu caldură, reușind astfel să ating culmile succesului, prin muncă și dăruire. În timpul studenției peste hotare, am avut oportunitatea de a fi speaker la Summitul LEAP din Zagreb; organizator al European Digital Youth Summit; practicantă la Parlamentul României, BCR şi Citibank; participantă la Young Leaders Club Finance; premiantă Bursa de Valori Bucureşti şi Institutul Bancar Român. La momentul actual sunt membra comunităţii Group of the European Youth for Change, bursieră pentru cercetare în ASE şi analist financiar în competiţia CFA Institute Research Challenge. În urma obţinerii unei burse de la Comisia Europeană, în calitate de student al Academiei de Studii Economice din București, am efectuat o mobilitate Erasmus+ la Universitatea din Rijeka, Croaţia. Îmbraţişarea oportunităţilor pe care le-am avut acolo a contribuit la un progres semnificativ. Întrucât viitorul este un edificiu misterios pe care îl construim astăzi pentru mâine, intenţionez să depun multe eforturi pentru a-mi construi o carieră de succes în domeniul diplomației în economia internațională. Astfel, voi face tot ce îmi stă cu putință pentru a contribui la dezvoltarea economică  a Moldovei, din țară sau din afara ei. Citatul dupa care mă ghidez este „Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina; sub pașii tăi care urcă, ele se vor înmulți la nesfârșit”(Franz Kafka)”, spune Olga Bodrug.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente