Vinul fiert – între tradiție și inovație sau cum impresionăm oaspeții de Crăciun

Photocredit_Olesea Cojocaru
Foto: Olesea Croitoru

Atât de popular și totuși nedescoperit până la capăt, vinul fiert sau izvarul, așa cum obișnuit îl numim în limbaj popular, este un vin încălzit, îndulcit cu zahăr și condimentat cu piper, scorțișoară sau cuișoare. Istoric provine de la vinurile condimentate care erau băute în Evul Mediu, considerat a fi o băutură tipică pentru romanii secolului al II-lea care l-au popularizat sub apelativul de hyppocras (vinum Hippocraticum) numită, astfel, după numele lui Hippocrate.

În engleză numit mulled wine, are la bază vinul roșu și în adaos este completat cu zahăr, condimente, uneori scortisoara, ghimbir, galangal, catei de usturoi, piper, nucsoara, maghiram, cardamom și fructe. Această băutură în timp a devenit foarte populară mai ales pentru sezonul rece, cu precădere în preajma sărbătorilor de iarnă.

Pentru a prepara vinul fiert este folosit vinul roșu, de casă sau fabrică în funcție de opțiunea fiecăruia, iar fiecare bucătar profi sau amator alege o rețetă tradițională sau improvizează creativ.

Olesea Cojocaru, Eco Resort Butuceni, ne recomandă „vinul fiert făcut pe bază de vin de casă din soiuri precum Căpșunel sau Moldova, un vin roșu aromat la care se va adauga piper negru măcinat, felii de măr verde și miere. Asta e rețeta traditionala pe care o puteți servi și la Orheiul Vechi, la Eco Resort Butuceni!”

Sommelier-ul Mihai Druță ne-a sugerat că „pentru face izvar se potrivește vinul dintr-o regiune sau țară mai caldă, un vin care are arome de fructe, cu un grad de alcool mai înalt, din moment ce o parte din el se va pierde la fierbere, opțiuni bune ar fi Merlot sau Cabernet Sauvignon. Am putea utiliza și vin de casa, dar care trebuie să aibă arome de fructe, alcool inalt și gustul să completeze bautura”.

Photo Credit: Veronica Tomescu
Photo Credit: Veronica Tomescu

Pentru că rețelele de socializare sunt punct de inspirație pentru a testa și face schimb de rețete noi, l-am invitat pe Anatolie Untură, influencer în mediul on-line ( n.a. Dart Vader) să ne împărtășească povestea izvarului pe care îl gătește.

„Sunt zeci de metode de a pregăti un vin fiert, eu o sa vă povestesc despre rețeta tradițională și tot despre ea, doar că modernizată – ca în epoca tehnologiilor digitale. La noi la țară, vinul fiert se făcea doar iarna și doar pe plita de la sobă! Nici un gospodar nu irosea vinul fără o răceală bună sau pentru prevenirea ei. Se petrecea totul cam așa: din butoiul cel mare, vinul roșu de casă se slobozea de obicei într-o cană albă de metal, cu țurlui și floricele roșii. Cana se punea pe plita încinsă a sobei, și când vinul începea a face floricele albe de spumă – se adăuga zahăr, piper negru și scorțișoară. Care mai gospodar – punea miere de albine în loc de zahăr, mai tăia un gutuiu acolo și corji de portocale pentru aromă. Vinul se lăsa până aproape începea a fierbe, iar dacă era tare – se adăuga și puțină apă. Ei bine, acum e greu de găsit vin de casă, cu atât mai mult plită fierbinte – de aia eu am modernizat rețeta. Vinul de casă l-am schimbat cu unul la fel de bun, dar care poate fi găsit la sticlă – Fetească Neagră. Acesta e soi autohton, moldovenesc cu un buchet de fructe de pădure. Din sticla de 0.75L de vin, de obicei, torn jumătate de litru într-o cană de ceramică și o bag la cuptorul cu microunde pe 3-4 minute, apoi adaug exact cele descrise în rețeta originală și îl mai las pe câteva minute să se încălzească, dar nu până la clocot. Iar secretul principal al acestei rețete este simplu, după ce ai pregătit vinul fiert, din sticla deschisă îți rămâne exact încă un păhar de vin normal, sec, bun și binemeritat”.

Winetours.md și Veronica Tomescu ne recomandă unde putem servi vin fiert:

Targul de Craciun de pe str. 31 August, în perioada 15 decembrie – 14 ianuarie, aici puteți găsi vin fiert de la numeroși producători de vin, fiecare din ei vor încerca să impresioneze cu rețetedeosebite la un preț de circa 15 lei.

Castel Mimi, 10 decembrie – 8 ianuarie, sunteți invitați într-o lume de poveste, cu iarmaroc, colinde, gastronomie și izvar! Aici fiecare oaspete primește un pahar de izvar, în baza tichetului de intrare de 100 lei.

Chateau Vartely, EtCetera Winery, Chateau Purcari, Asconi Winery, Pivnițele Brănești oferă oaspeților săi un pahar de vin fiert în cadrul evenimentelor tematice pe care le organizează de sărbători la vinărie.

Vinotecile din Chișinău propun vin fiert în perioada de iarnă, cu prețuri cuprinse între 15-30 lei. La vinoteca Taste of Blu (Radisson Blu) fiecare oaspete sau cumpărător este servit gratuit cu vin fiert pregătit din Malbec 2011 . Vinoteca Wine.md propune spre vânzare chiar și seturi de amestecuri de condimente pentru vin fiert, pe care îl puteți pregăti și acasă. Din 20 decembrie sunteți așteptați la vinoteca Carpe Diem să degustați gratuit vinul fiert pregătit după rețeta casei, și nu doar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente