Magia sărbătorilor de iarnă nu ar fi fost așa de feerică fără de spumante. Dacă optați pentru un vin dulce, îmbogățit cu CO2, pe care vi-l împing drept „șampanie” sunt șanse mari să vă doară capul pe 1 ianuarie.

De aceea, Fine Wine vine o listă de recomandări de spumante care ar trebui să stea pe masa de Revelion.

#1. Cuve de Purcari. Produs după metoda clasică, fermentat secundar și maturat la sticlă 12 luni. Puteți alege din Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc. Buchet proaspăt și expresiv, cu arome de citrice, îmbuteliate într-o sticlă deosebit de frumoasă.

 

DSC_0112

#2. Cricova Cuve Prestige — un vin spumant exclusiv, produs în conformitate cu tehnologia clasică „Champenoise”, din struguri selecţi de soiuri Pinot şi Chardonnay, recoltaţi pe plantaţiile din partea centrală a Moldovei. Buchetul floral compus al vinului este perfect echilibrat, cu accente clare de florea-soarelui.

 

DSC_0122

#3. Rădăcini Brut Reserve, făcut după metoda clasică „champennoise”, din Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Maturat 24 de luni în sticlă, 12,5% alcool, culoare galben pai cu reflexe verzui, arome fructate.

Iar pentru cei care caută ceva deosebit, autorul blogului vă recomandă câteva tipuri de Prosecco, seci și răcoritoare (bune mai ales pentru dimineața de 1 ianuarie!).

 

o

Puteți profita de prețuri speciale la aceste spumante, la vinoteca magazinului Fourchette Gourmet (se află la parterul centrului comercial Grand Hall).

 

44

Înainte de a deschide brutul, nu uitați:

# Spumant, nu „șampanie”. Champagne se face doar în regiunea cu același nume din Franța.

# Răciți bine spumantul. Etichetele recomandă 6-8 ℃, dar asta e temperatura de consum, respectiv, se poate mai rece, întrucât sticla se încălzește repede la temperatura camerei.

# „Buhnitul” spumantului e „mauvais ton”. Somelierii deschid așa ca nici „fâs” să nu se-audă, deși o dată în an, se poate…

# Spumantul poate fi servit atât la începutul mesei, cu aperitive, cât și la final.

# Spumantul poate fi asociat cu pui, mai puțin cu vită sau porc. Ideal: cu cașcavaluri nobile, caviar, deserturi (mai puțin ciocolată).

# Se bea din pahare speciale, de tip flută, care permit o perlare mai îndelungată. Personal, prefer din pahare obișnuite pentru vin alb: chiar dacă bulele se evaporă mai repede, e mai plăcut în arome.

# Lungimea tradițională a museletului (sârma care ține dopul spumantului) este de 52 de cm.

# Într-o sticlă de spumant sunt până la 50 000 000 de bule. Presiunea în sticlă ajunge la șase atmosfere, iar dopul iese cu o viteză de 40 km/h.

foto: finewine.