(foto) Tombe la neige. Tradiții și obiecte legate de sărbătorile de iarnă din perioada URSS și anii ’90

1387614935_christmas-cards-02
Foto: mylitta.ru

Înainte de apariția a o sumedenie de ornamente, decorațiuni la fiecare colț de stradă, a tot felul de pinterest/tumblr/Youtube tutorials, cam toată lumea din spațiul ex-sovietic apela la aceleași metode de pregătire pentru sărbătorile de iarnă. Obiceiurile, tot soiul de lifehacks și DIY erau transmise de la educatori la părinți, de la profesori la elevi, preluate de la vecinii din bloc, mahala sau rude. Echipa #diez a făcut o selecție a unor obiceiuri foarte răspândite în perioada URSS și anii ’90, care dincolo de aspectul primitiv și chiar urât, oricum trezesc nostalgia.

# Ploiță lipită cu vată de pod

Un decor popular în special în rândul educatoarelor de la grădiniță. Mulți alegeau să-și decoreze în așa mod și apartamentul, doar că la încheierea sărbătorilor tavanul rămânea acoperit de pete. Panglica era lipită cu clei de vată, vată era umezită (de regulă cu salivă) și Tadam (momentul magic) – aruncată în sus.

dojdik 2

vata2
# Fulgi tăiați din hârtie și lipiți pe geam

O foaie împăturită și tăiată cu acuratețe cât te duce fantezia. Rezultatul sunt niște fulgi asemănători cu o împletitură macrame pe care îi lipești de geam cu ajutorul apei.

 

Снежинки-из-бумаги-на-окна

snezhinki-6

# Împodobirea bradului cu bomboane

Da, nu atât de demult bomboanele erau folosite în calitate de ornament pentru brad. De cele mai multe ori conținutul ambalajului bomboanei era consumat pe ascuns, înainte de sărbătoare, iar pentru a mușamaliza cazul erau folosite atribute precum plastilina sau vata.

 

bomboane

# Moș Crăciun și Snegurochka din Papier-mâché

Erau principalii eroi ai sărbătorilor de iarnă, scoși cu mare tam-tam din cutia la care nu aveau acces copiii. Nu era de dorit să te joci cu ei, deoarece se murdăreau ușor.

 

gerila

ded-moroz-i-snegurochka

# Tun confetti (hlopushka)

O alternativă economă, foarte economă* pentru focul de artificii. De multe ori, în interiorul tunului confetti-ul nu era tocmai colorat, era o probabilitate mare să găsești și câteva fragmente din ziare.

 

hlopushka3

hlopushka 3

#Ghirlandă din inelușe de hârtie colorată (lucru manual)

Metodă eficientă de a ocupa copiii pentru o perioadă îndelungată. Proces greu, îndelungat, meticulos, cu un rezultat disputabil din punct de vedere estetic.

 

ghirlanda inele

# Jucării vechi pentru decorarea bradului

Din aceeași cutie la care copiii nu aveau acces. Păstrate cu sfințenie, multă grijă și mare scandal în cazul spargerii vreuneia. În multe familii fiecare jucărie avea până și o istorie aparte.

 

jucarii 2

globuri

# Ghirlandă din ambalajul bomboanelor

O altă metodă eficientă de a ocupa copiii pentru o perioadă îndelungată, însă cu un rezultat mai bun din punct de vedere estetic.

 

ghrirlanda bomboane

ghirl bomb

# Coroniță din ghirlandă

Pentru că fiecare fetiță, absolut fiecare fetiță cel puțin o dată-n viață trebuia să fie Fulgușor sau Crăiasa Zăpezilor. Diadema era meșterită din sârmă și ghirlandă.

 

coronita2
# Spălatul covorului în zăpadă

Deși nu este un obicei strict legat de sărbătorile de iarnă, acesta devenea unul dacă afară se așternea un strat gros de zapadă-pudră. Înainte să apară numeroase interprinderi ce oferă servicii de spălare a covoarelor la prețuri accesibile și tot felul de aspiratoare performante, oamenii scoteau covoarele în curte și le spălau în zăpadă. Acest obicei era îndeosebi îndrăgit de copii. Aceștia erau responsabili de săritul pe covor și acoperitul lui cu zăpadă. De regulă, faza săritului se cam întindea…

 

Aliona Bereghici Art
Aliona Bereghici Art
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Djein Vacari
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente