(video) „Îmi este rușine de inițiativele dlui director CNC”. Reacția regizorului Igor Cobileansky la acuzațiile aduse de Valeriu Jereghi Asociației „ALTFILM”

BeFunky Collage
Foto: colaj diez

Directorul Centrului Național de Cinematografie (CNC), Valeriu Jereghi, s-a adresat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu o sesizare. În adresarea sa, directorul CNC recomandă conducerii Ministerului să verifice legalitatea desfășurării festivalurilor Ani’mest și TIFF. În acest context, Igor Cobileanski a publicat o adresare video către cineaștii, jurnaliștii și colegii din România.

În adresarea sa conducerii Ministerului, Valeriu Jereghi recomandă să fie verificată legalitatea faptului că la aceste evenimente au fost puse bilete în vânzare, în contextul în care evenimentele au obținut finanțare nerambursabilă din partea Ministerului, relatează realitatea.md.

„Contrar clauzelor contractului de prestări servicii, co-organizatorul festivalurilor (n.r. Asociația Obștească „ALTFILM”) a pus în vânzare pentru invitați și spectatori bilete contra plată. Încasările bănești, provenite din vânzarea biletelor, s-au efectuat în lipsa mașinii de casă și control. Sursele financiare nefiind contabilizate oficial, astfel, fiind fixată o eschivare de la plata impozitelor de stat precum și însușirea banilor publici în interese personale”, se menționează în sesizarea expediată de Valeriu Jereghi către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Directorul CNC roagă Ministerul să ia act de sesizare, iar în cazul în care aceste ilegalități se adeveresc, să sesizeze organele abilitate conform competențelor.

Contactat de Realitatea.md, Valeriu Jereghi ne-a spus că a făcut această sesizare în urma nemulțumirilor expuse de către spectatorii festivalurilor: „Am avut o plângere de la spectatori, și noi, ca instituție subordonată Ministerului Culturii, am expediat la Minister acest document. Este vorba despre faptul că la CNC România și la Ministerul Culturii nu este în darea de seamă vânzarea acestor bilete, acest lucru fiind ilegal. Însă noi doar am sesizat, mai departe să ia Ministerul Culturii măsuri, nu noi”, a spus directorul CNC.

La rândul său, președintele A.O. „ALTFILM”, Dumitru Marian, susține că biletele au fost vândute prin intermediul unei agenții cu care s-a făcut un contract în acest sens: „Agenția și-a asumat integral vânzarea de bilete contra unui comision, iar stingerea obligațiilor fiscale se face prin facturi fiscale”, se menționează în răspunsul lui Dumitru Marian către CNC.

Articolul în întregime poate fi citit pe realitatea.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente