Pe urmele Coco Chanel: 5 reguli de stil de la profesoara de limba franceză Raisa Vasilache

„Moda trece, dar stilul rămâne” – o citează pe celebra Coco Chanel profesoara de limbă franceză Raisa Vasilache, care, la ai săi 76 de ani, citeşte zilnic cărţi, predă la liceul „Gheorghe Asachi” din Capitală şi mai ţine pasul cu ultimele tendinţe ale modei.

Mărturiseşte că i s-a întâmplat de multe ori să audă de la elevii săi că ar fi trebuit să devină creator vestimentar şi spune, mai în glumă, mai în serios, că „la bătrâneţe” s-ar putea să o facă şi pe asta, scrie 60plus.md.

Profesoara de franceză, care la prima vedere îţi aduce aminte de o pariziancă stilată, este aproape convinsă că simţul frumosului îl are de la străbunici, care ar fi fost de viţă nobilă, din România.

Dascălul, care şi-a dedicat mai bine de 50 de ani din viaţă elevilor, afirmă modest că a fost adesea invidiată de colege pentru vestimentaţia sa deosebită, dar şi pentru curajul de a spune ce gândeşte.

Admiră femeile ambiţioase, precum a fost celebrul designer vestimentar Coco Chanel, care spune că a fost pentru ea mereu un model, dar nu şi o sursă de inspiraţie. Asta pentru că, Raisa Vasilache şi-a dorit întotdeauna să fie originală şi irepetabilă, fără a imita pe cineva.

Şi-a creat, astfel, propriul stil şi chiar şi-a confecţionat o mare parte dintre hainele şi accesoriile pe care încă le mai păstrează în garderobă, dar care nu vrea să le arate întregii lumi, cel puţin, deocamdată. Asta chiar dacă recunoaşte că le-a împrumutat nu o dată prietenelor pentru ocazii speciale.

Împleteşte şi croşetează din copilărie, iar multe dintre creaţiile sale vestimentare sunt unice şi aproape imposibil de reprodus.

Susţine că o femeie adevărată trebuie să aibă demnitate şi personalitate, să fie inteligentă şi generoasă, şi, nu în ultimul rând… frumoasă. Deşi crede că gustul estetic se transmite ereditar, afirmă că acesta poate fi dezvoltat, dacă te informezi. Tocmai din acest motiv nu-i plac femeile neîngrijite, care, pentru toatenereuşitele, folosesc justificarea – „Nu am timp”.

Iată 5 reguli de la Raisa Vasilache pentru a arăta stilate şi frumoase şi după 60 de ani:

#1.  Uitaţi-vă, întotdeauna, în oglindă, înainte de a ieşi din casă, ca să vedeţi dacă hainele care le-aţi îmbrăcat chiar vi se potrivesc. Fiţi critice cu voi însevă şi nu purtaţi la această vârstă fuste scurte sau haine prea strâmte care nu vă pun într-o lumină bună. Decenţa şi bunul simţ sunt principalele atuuri ale unei femei.

#2.  Învăţaţi să asortaţi corect culorile şi purtaţi culori care vă avantajează. Albul nu contrastează mult cu pielea şi, respectiv, în haine de această nuanţă putem arăta palide sau şterse. Negrul, în schimb, întotdeauna arată şic şi modern.

#3. Optaţi pentru stilul clasic. După 60 de ani, nu mai putem experimenta atât de mult cu stilurile vestimentare, aşa că o rochie sau un costum clasic, cu fusta sub genunchi sau pantaloni drepţi, ne va da un plus de eleganţă.

#4. Puneţi accentul pe accesorii. În cazul în care sunteţi foarte slabe, ca mine, de exemplu (Raisa Vasilache cântăreşte puţin peste 45 de kilograme – n.r.), puteţi opta pentru centuri care accentuează talia. Vă poate da o notă de culoare şi o eşarfă sau un fular colorat ori împletit, dar şi o geantă frumoasă. Nu cumpăraţi genţi ieftine. Suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine. Acestea sunt de calitate proastă şi se deteriorează repede.

#5. NU vă machiaţi extravagant. Un ruj roşu şi un parfum bun sunt suficiente pentru a transforma orice femeie într-o adevărată „lady”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente