Moldovenii se înghesuie să învețe limbi străine pentru a pleca din țară. Care limbi sunt în top

17728831

Centrele de pregătire lingvistică înfloresc în Chișinău, iar pliante despre cursuri de studiere a limbilor străine se găsesc pe toți stâlpii din oraș. Moldovenii chiar își doresc să însușească o altă limbă, însă nu de dragul educației și a culturii generale, ci pentru a emigra.

Pe lângă engleză și franceză, moldovenii frecventează cursuri de arabă, turcă, chineză și portugheză. „În ultima perioadă foarte mulți sună și întreabă de norvegiană, suedeză sau daneză”, spune Svetlana Ceban, administratoarea unui centru de instruire lingvistică din Chișinău. Se pare că moldovenii renunță la destinațiile clasice de emigrare, precum Italia, Spania sau Franța și se orientează spre țările nordice. Acestea sunt, de altfel, și statele cu un nivel înalt de trai, relatează moldnova.eu

Moldovenii vor să învețe „măcar ceva”

„La noi se predă acum italiana, germana, spaniola, rusa, greaca, portugheza, araba, turca, chineza și poloneza. Au fost scoase norvegiana și suedeza, deși în ultima perioadă foarte mulți sună și întreabă anume de aceste două limbi. Lumea se interesează și de cursuri de limbă daneză”, povestește Svetlana Ceban.

Aceasta menționează că lecțiile predate la centru sunt îndreptate mai mult spre vorbirea și mai puțin spre gramatica limbilor străine. Acest lucru se întâmplă, pentru că cei mai mulți clienți sunt moldovenii care vor să învețe limba țării în care urmează să emigreze. „Foarte des vin oamenii și spun că au o lună ori două săptămâni la dispoziție pentru a învăța ceva. Cei mai mulți vin la italiană. «Măcar ceva», spun ei”, povestește administratoarea centrului lingvistic. „Nu știu de ce, dar pentru studierea limbii spaniole, persoanele vin din timp, cam cu 3 luni înainte de emigrare. În acest an araba, portugheza și turca au fost cele mai solicitate. La greacă avem puțini elevi”, punctează femeia.

Majoritatea cursurilor sunt predate de vorbitori nativi, ceea ce face ca prețul acestora să fie mai mare. „De exemplu, portugheza o predă un profesor orginar din Angola, iar chineza – de două femei originare din China. Pentru arabă avem persoane care au venit de la centrul de refugiere”, menționează Ceban.

Engleza pentru afaceri, tot mai populară

Să-ți aprofundezi engleza într-un domeniu este mai scump și mai complicat. Chiar dacă lecțiile de engleză generală sunt cele mai căutate, tot mai populare devin și cursurile de engleză pentru afaceri. „Engleza pentru medicină și afaceri este cea mai scumpă. Însă la medicină am avut foarte puțin grupe. De obicei, cursanții sunt doctori de la universitate care predau în limba engleză și fac perfecționare ori studentii străini care studiază medicina în engleză”, spune Tatiana Rabovila, directoarea unui business centru de studiere a limbilor străine.

„Cu mare părere de rău în ultima vreme am numai cazuri în care vine persoana și-mi spune că a câștigat Green Cardul, pleacă peste 2 luni și trebuie să susțină examenul TOEFL. Un începător nu are cum să susțină acest test după 2 luni de pregătire. Ca să te apuci să te pregătești de susținerea examenelor internaționale e nevoie să ai un nivel bun de cunoaștere a limbii engleze”, afirmă Tatiana.

Studierea unei limbi străine este o necesitate și totodată un lux. O oră de limbă engleză poate să coste între 12 și 14 dolari. Un curs integral care durează între 2 și 3 luni costă, în medie, între 1.000 și 4.000 de lei.

Citiți continuarea articolului pe moldnova.eu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente