ZdG: Instituțiile europene, mai atractive. Unde preferă să înveţe copiii deputaților și miniștrilor

O mare parte din aleşii poporului din R. Moldova preferă să-şi şcolească copiii în străinătate, pentru a fi siguri că aceştia vor căpăta abilităţile necesare pentru a-şi găsi un loc de muncă bine plătit într-o instituţie prestigioasă, asta în pofida faptului că, zilnic, de la tribune, rostesc discursuri de încurajare a tinerilor să rămână acasă, să-şi facă studiile şi să se angajeze la muncă în R. Moldova, pentru a asigura un viitor acestui stat. Vorbim aici despre interese, ipocrizie sau despre lucruri pe care nu le înţelegem?

Ziarul de Gardă a analizat profilurile şi CV-urile celor 101 deputaţi din Parlament, precum şi ale membrilor Cabinetului de Miniştri, ca să descopere unde au ales să înveţe copiii acestora. Astfel, au constatat că mulţi dintre aleşii poporului fac tot posibilul ca cetăţenii R. Moldova să ştie cât mai puţin despre viaţa şi familia lor şi, în special, să nu afle unde îşi fac studiile copiii.

Deşi sunt mulţi deputaţi şi miniştri ai căror copii şi-au făcut studiile în R. Moldova, există o listă mare de demnitari care şi-au trimis copiii să înveţe în instituţii de învăţământ prestigioase de peste hotare. Astfel, în timp ce ei ne îndeamnă să rămânem acasă şi să luptăm cu morile de vânt pentru a construi un stat de drept, copiii lor îşi construiesc un viitor prosper în ţările europene.

A ales să-şi facă studiile peste hotare Nicoleta, fiica Monicăi Babuc, actuala ministră a Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Tânăra locuieşte şi lucrează în Italia şi este pasionată de anime (filme de animație produse în Japonia, n.r.). În cadrul unei întâlniri cu studenţii, Monica Babuc a fost întrebată de ce îi îndeamnă pe tineri să rămână şi să lucreze în oraşele şi satele din Moldova, în timp ce fiica ei nu a mai vrut să revină acasă.

Ministra a replicat că fiica ei a ales să rămână în Italia, pentru că acolo şi-a întemeiat o familie şi şi-a găsit un loc de muncă. Timp de o săptămână, reporterii ZdG au încercat să discute cu ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării, însă fie aceasta ne spunea că se află într-o deplasare şi nu poate vorbi, fie nu mai răspundea la apelurile noastre.

Au preferat universităţile europene şi doi copii ai deputatului Nicolae Juravschi. Victor învaţă la „Hochschule Rhein-Wallo” – o instituţie de învăţământ din Germania, iar fiica parlamentarului, Nicoleta, este stabilită la Viena. „Au plecat peste hotare ca să fie specialişti mai buni, decât dacă ar fi învăţat în R. Moldova.

Sistemul de învăţământ de la noi nu este prea bun, şi dacă tindem spre Europa, ar fi bine ca generaţia nouă să fie învăţată în contextul european. Fiica şi-a întemeiat o familie la Viena şi de aceea a rămas acolo. Nu mă gândesc că este interesant de ce a ales să trăiască anume acolo”, ne-a replicat Juravschi.

 

Juravschi

Premierul Pavel Filip evită, de obicei, să vorbească despre familia sa. El are doi fii, Iulian şi Dumitru, care au studiat la universităţi prestigioase din Europa, iar astăzi muncesc peste hotare. Dumitru şi-a făcut studiile la Universitatea din Briston şi la cea din Groningen. De-a lungul anilor, tânărul a făcut mai multe stagii în instituţii de stat din R. Moldova.

Astfel, în 2012, Dumitru şi-a făcut stagiul la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi la Ministerul Justiţiei. Anul trecut, a fost stagiar la Consiliul Europei, în Direcţia Cooperare cu instituţiile internaţionale, Diviziunea Societăţii Civile, în timp ce Iulian şi-a făcut studiile în Olanda, la Universitatea Erasmus din Rotterdam. Acum el activează în calitate de asistent în domeniul auditului la compania „EY” din România, după ce, acum un an, a lucrat la o altă companie de audit de peste Prut, „Deloitte România”.

Citește continuarea aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente