(vox) Cu porți scoase din balamale și ciorapi sub pernă. Cum este sărbătorit Sfântul Andrei de către tinerii din Moldova

vox

Noapte din data de 12 spre 13 decembrie în Moldova este sărbătorit Sfântul Andrei, un eveniment învăluit de mister și magie. Conform tradițiilor străvechi, în noaptea de trecere, fetele fac vrăji pentru a-și vedea ursitul, iar băieții, mai curajoși fură porțile de la casele gospodarilor care au fete de măritat. Mulți dintre tineri țin cont de tradiții și nu ezită să tragă cu ochiul în viitor. În timp, însă, s-au mai pierdut dintre „vrăji”, iar porțile se mai întâmplă să fie și sudate. Dacă mai țin sau nu cont de datinile strămoșești, am hotărât să întrebăm tinerii.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

„Când eram mai mică chiar credeam în superstiții, acum când am mai crescut am realizat că aceste superstiții au fost niște invenții aberante. Pe la vreo 16 ani am făcut vrăji de Sf. Andrei. Eram cu câteva verișoare și am decis să vedem cine ne va fi ursitul. Am pus într-o farfurie apă și am picurat în ea ceară. În timp ce picuri ceara trebuie să te gândești la o persoană, dacă picăturile de ceară se apropie, atunci vei fi împreună cu persoana la care te-ai gândit. Picăturile de ceară s-au unit, iar eu așa și nu am mai fost împreună cu băiatul cela, de atunci nu mai cred în superstiții”, spune Alexandrina Chirtoacă.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

„Da, pot să spun că am comis infracțiunea. Este ca în codul penal, pentru că deși nu ne-a reușit, oricum intenția a fost, prin urmare, este «tentativă de furt». Din păcate pentru noi, din fericire pentru cea vizată, poarta era din fier forjat, extrem de grea iar noi eram «prea mici și plăpânzi» pentru un așa task serios. Până la urmă, am reușit doar să o scoatem din balamale. Cred că asemenea tradiții își au locul, dar în limita normalității. Auzisem în unele cazuri că unii gospodari se trezeau cu porțile scoase și aruncate într-un pârâu din vecinătate. Asta nu este deloc normal. Tradiția este cum este, dar important este ca tot făptașii să vină să o pună la loc”, zice Ștefan Grigorița.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

„Făceam vrăji cu prietena mea cea mai bună în copilărie. Nu știu de unde ea a aflat că ne vom vedea sortitul într-un bol cu apă la ora 12 noaptea cu lumina stinsă. Muream de frică și totuși nu am văzut nimic. Mai aveam eu o strategie colectam de la colege nume de băieți, îi puneam seara într-un ciorap (neapărat să fie ciorapul pe care l-am purtat toată ziua) și dimineața extrăgeam o foiţă cu numele sortitului”, spune Valeria Burlacu.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

„Sigur că am furat porți, de câțiva ani la rând ne strângem cu băieții și le dăm târcoale taților cu fete mari, și aproape de fiecare dată ne reușește desigur dacă porțile nu sunt sudate. De multe ori am fost chemați a doua zi să ducem porțile la loc dacă acestea nu erau găsite. Cred ca e un obicei frumos dacă sunt păstrate careva limite și nu se exagerează, mai ales ca acestea unește atâția tineri”, zice Bogdan Nigai.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

„Am făcut o singură dată vrăji, când eram mai mică şi voiam să verific veridicitatea superstiţiilor. Nu am făcut o vrajă super serioasă, ci mai degrabă una simplă, poate prea simplă pentru aşteptările mele de atunci. Acum nu ştiu, nu sunt sigură că aş mai încerca o dată. Cred că ursitul vine singur, la momentul potrivit şi nu este necesară «invocarea» lui prin diferite metode mai mult sau mai puţin ciudate. Dacă cred în superstiţii? Hm… nu ştiu, cred că mai mult am încredere în realitate”, spune Alina Onța.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

„Nu am furat porți vreodată, pentru că afară e frig, iar codul penal este de aceeași părere cu mine, deoarece nu trebuie să iau ceea ce nu-mi aparține. E o tradiție faină, nu o blamez, doar că ea ar trebui să fie «upgrade-uită» puțin. Ar fi bine ca tinerii să includă în acest obicei ceva modern și neobișnuit”, zice Liubomir Guțu.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

„Chiar dacă am auzit de multe ori diferite istorioare de la bunica, nu am încercat niciodată să fac vrăji de sărbătoarea sfântului Andrei, deoarece nu sunt persoana care crede în superstiții”, spune Irina Boțu.

 

 

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Da, am furat porțile de mai multe ori, de obicei, ne adunăm mai mulți băieți și făceam planul cui să le furăm, nu întotdeauna reușeam deoarece tații ne așteptau să venim și deja când ne vedeau ne fugăreau, dar unde reușeam să le furăm mereu le puneam într-un loc vizibil pentru a le putea găsi. Este o sărbătoare foarte veche și chiar sunt bucuros că se păstrează în continuare tradiția dată și deja trebuie să facem planul și pe anul acesta. Important este că le furăm cel mai des la colegele de clasă”, spune Vlad Merenean.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente