Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, 60 la sută din moldoveni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În același timp, pentru Uniunea Economică Euroasiatică ar vota doar 44 de procente. Sunt datele celui mai recent sondaj IMAS, făcut public astăzi.

În comparație cu precedentul sondaj al IMAS, lansat în luna iulie, numărul celor care ar vota pentru aderarea la UE este mai mare cu 11 puncte procentuale, în timp ce numărul adepților Uniunii Vamale este în descreștere cu 7 puncte procentuale.

Sondajul mai arată că pentru unirea Republicii Moldova cu România ar vota 32 la sută dintre intervievați, iar pentru aderarea la NATO – 21 de procente. Și aici cifrele sunt în creștere, în comparație cu sondajul din iulie – cu 7 și, respectiv, un punct procentual, scrie moldova24.md.

În același timp, datele sondajului mai arată că 58 la sută din moldoveni cred că viitoarea guvernare a țării trebuie să susțină vectorul european și doar 32 % cred că trebuie să opteze pentru vectorul euroasiatic. De asemenea, 51 la sută din respondenți sunt gata să iasă în stradă și să protesteze în cazul în care viitoarea guvernare va decide schimbarea vectorului extern al ţării, abandonând integrarea europeană şi susţinând integrarea euroasiatică. În schimb, doar 39 de procente cred că cetățenii ar trebui să accepte această decizie.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie pe un eșantion de 1.101 persoane de peste 18 ani, în 74 de localități din toată țara. Marja de eroare este de +-3%.