Prima ediția a proiectului „Parlamentul Tinerilor la Centrul Republican pentru Tineret și Copii «ARTICO» Chișinău” a fost lansată în acest weekend. Proiectul este destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani și reprezintă o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Republicii Moldova pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen, în cadrul căruia 51 de tineri activi devin parlamentari în decurs de două zile.

Obiectivul acestui proiect este să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii rolului Parlamentului, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice și oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară din Republica Moldova.

Dezvoltarea unei gândiri critice și eventual, a unei culturi politice în rândul tinerilor este obiectivul asumat în cadrul Parlamentului Tinerilor, ediția I. Manifestarea tinerilor este una constructivă, așa cum există o determinare pentru schimbare. Eventual, ne dorim ca tinerii implicați să fie bine instruiți și conștienți de procesul democratic dintr-un stat. Angajamentul organizației noastre este să instituim o tradiție în acest sens, așa încît anual să desfășurăm Parlamentul Tinerilor la Chișinău”, a declarat Ana Indoitu, președinte A.O. INVENTO.

DSC_6928

Participant al Parlamentului Tinerilor, Cătălin Moroi a ținut să își împărtășească impresiile despre această experiență: „Proiectul «Parlamentul Tinerilor» oferă posibilitatea ca noi, tinerii, să cunoaștem care sunt ideologiile principalelor partide politice parlamentare și complexitatea activității legislativului Republicii Moldova. Pe parcursul activităților am simțit pe propria piele ce înseamnă a lua decizii la nivel de legislativ, am intrat în rolul deputaților și poate că în unele momente mult prea mult. Prin aceasta aș putea spune ca acest proiect și-a atins scopul propus și am obținut o experiența unică în calitate de deputat în Parlamentul Tinerilor al Republicii Moldova, ediția I-a”.

„Parlamentul Tinerilor este un proiect care mi-a oferit oportunitatea să îmi prezint propriile valori publicului, într-un mediu constructiv, ce mi-a permis dezvoltarea unor noi idei de proiecte și capacitatea să ofer informații care pot fi ușor asimilate de alții”, a specificat Eugeniu Cuznețov, un alt participant al proiectului.

DSC_9093

Agenda proiectului Parlamentul Tinerilor la Chișinău a fost structurată pe două componente: o serie de sesiuni de instruiri menite să-i inițieze în activitatea legislativului, după care două zile de aplicare a cunoșințelor obținute în cadrul simulării ședinței Parlamentului, unde 14 proiecte legislative urmează a fi supuse dezbaterilor în plen, după ce vor parcurge fracțiunile și comisiile parlamentare.