Peste 58 de mii de brazi vor fi puși în vânzare anul acesta. Care este prețul minim pentru un metru de molid și de pin

brazi

La mijlocul lunii decembrie în pepinierele întreprinderilor silvice subordonate Agenției „Moldsilva” va începe tăierea pomilor de Crăciun. Astfel, volumul propus spre recoltare și vânzare este de 58 de mii de bucăți, cu 10 mii mai mult decât în anul 2016. În vânzare vor fi puși 56 de mii de molizi și 1.600 de pini. Mai sunt propuse și aproximativ 3.100 de verticele.

Înălțimea unui pom de Crăciun variază de la un metru până la șase metri. Cea mai mare cantitate, peste 41.000 de bucăți, sunt de până la 1,5 metri. Prețul minim pentru un molid de un metru va fi de 36 de lei, iar pentru un pin de aceeași dimensiune – 25 de lei cu TVA, inclusiv verticele, care sunt la prețul de opt lei pentru o bucată.

Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de șase metri se stabilește un supliment de 100 de lei (pentru fiecare metru de molid) și 70 de lei (pentru fiecare metru de pin), care se adaugă suplimentar la prețurile menționate.

În prezent, Agenția „Moldsilva” a transmis spre examinare Inspectoratului Ecologic de Stat, demersul privind obținerea autorizațiilor la tăierea pomilor de Crăciun.

În acest an cel mai mare volum îl au întreprinderile silvice: Strășeni – 26.000 de bucăți; Edineț – 8.000 de bucăți; Tighina – 5.500 de bucăți; Călărași – 2.500; Hâncești – 2.300 de pomi de Crăciun.

Menționăm că, în cazul tăierilor ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 de unități convenționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente