Membrii Platformei pentru Egalitate de Gen cer ca sărbătorile de 8 martie și 1 mai să rămână zile nelucrătoare

8-martie
Foto: 8 martie -Ziua Femeii. PC: exclusivnews.ro

Membrii și membrele Platformei pentru Egalitate de Gen, precum și alte grupuri de cetățeni și activiști civici doresc să-și exprime dezacordul cu proiectul de lege prin care se propune abrogarea zilelor de 8 martie și 1 mai ca zile de sărbătoare nelucrătoare. Pentru a-și exprima dezacordul a fost expediată o scrisoare către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

Astfel, membrii și membrele Platformei pentru Egalitate de Gen, precum și alte grupuri de cetățeni și activiști civici și-au exprimat dezacordul cu proiectul de lege pentru modificarea și completarea art.111 din Codul muncii al Republicii Moldova nr.154-Xv din 29 martie 2003, prin care se propune abrogarea zilelor de 8 martie și 1 mai ca zile de sărbătoare nelucrătoare, dar și cu argumentele aduse în sprijinul acestei măsuri în Nota informativă la acest proiect.

„Invocarea faptului că ziua de 8 martie este celebrată doar în statele foste republici sovietice și nu e celebrată în niciun stat al Uniunii Europene (UE) reprezintă un argument fals pentru a solicita eliminarea acestei zile din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare. După cum am menționat mai sus, ziua de 8 martie este o sărbătoare internațională, care are scopul să celebreze lupta femeilor pentru drepturile lor și munca care trebuie încă depusă pentru a atinge egalitatea de gen pe deplin, inclusiv în Republica Moldova. Mai mult, noi, ca cetățeni ai RM, ar trebui să ne cunoaștem istoria, s-o analizăm critic și să ne-o asumăm”, se arată în declarație.

De asemenea, în declarație se menționează că ziua de 1 mai, Ziua Internațională a Muncii, nu poate fi o zi de sărbătoare lucrătoare, așa cum aceasta contravine principiului de bază pentru existența acestei zile. Ziua Internațională a Muncii este celebrată peste tot în lume ca zi de sărbătoare nelucrătoare, așa cum muncitorii și muncitoarele lucrează anul împrejur și au luptat să obțină o zi nelucrătoare care le permite să-și celebreze munca în afara câmpului de muncă. La fel ca și 8 martie, ziua de 1 mai este o zi de importanță istorică care tradițional a fost o zi nelucrătoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente