5 întrebări la care trebuie să răspundă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în cazul mezelurilor expirate

cioricicollage

Dezvăluirile de săptămâna trecută referitor la o companie de mezeluri au revoltat foarte multă lume. Reamintesc, poliția, împreună cu Centrul Municipal de Sănătate Publică (CMSP) au anunțat că, în urma unui control făcut pe 1 decembrie, realizat la o companie producătoare de mezeluri, s-a descoperit evaziune fiscală de 7 mln de lei + 21 de microbi în carnea returnată, găsită la depozit. Fotografiile au șocat audiența, în primul rând din cauza condițiilor de păstrare, dar și pentru că producătorul ar încărca legea 231 – art. 21 p.1, care prevede că returul la produsele din carne este interzis.

„După ce subiectul a ajuns cunoscut în spațiul public, compania vizată a trimis vineri un comunicat de presă, în care lasă să se înțeleagă că nu a fost vizată de niciun control, totul este în ordine și că are toate actele necesare pentru funcționare. Mai mult, compania a publicat două certificate cu însemnele ANSA. Cel mai interesant este faptul că certificatele MeatHouse sunt datate cu 1 decembrie, exact ziua în care Poliția și CMSP au desfășurat controlul și au descoperit 21 de microbi. Ceva e putred rău în povestea dată. Mai multe lucruri se bat cap în cap. Din informațiile preliminare furnizate de ANSA, se pare că certificatele MeatHouse sunt semnate de un medic veterinar care este suspendat pe durata anchetei. Deci, ce să înțelegem? Totuși, este MeatHouse compania aflată sub investigație, dacă medicul veterinar e suspendat?! De ce atunci ne sunt fluturate aceste certificate prin fața ochilor?”, scrie Dumitru Ciorici pe blogul său.

Întrebarea nr. 1

Care e compania la care s-au depistat 21 de probe cu microbi, evaziune fiscală de 7 milioane de lei și stafilococul aureus în probele de mezeluri verificate?

Întrebarea nr. 2

Este această companie MeatHouse?

Întrebarea nr. 3

Dacă răspunsul este afirmativ, de ce această companie continuă să activeze?

Întrebarea nr. 4

Dacă e vorba de MeatHouse, cum se face că pe 1 decembrie, atunci când CMSP anunță că a realizat controlul și a depistat 21 de probe cu microbi, inclusiv stafilococ auriu, compania MeatHouse a primit un certificat de calitate a produselor, eliberat de ANSA? Cum în genere e posibil așa ceva?

Întrebarea nr. 5

Cine este medicul veterinar V. Djugostran, cel care semnează certificatele ANSA de pe 1 decembrie și ce funcție are la ANSA? Este adevărat că acest medic activează de fapt la compania verificată și este suspendat din funcție pe perioada anchetei? Dacă da, cum acesta semnează acte care sunt prezentate public și prostește lumea?

agora.md
agora.md

„Dragi membri ANSA, nu vă bateți joc de sănătatea oamenilor și să nu îndrăzniți să amânați niciun minut aplicarea măsurilor de rigoare. Oamenii au dreptul să știe cine îi prostește, cine îi minte și cine îi omoară. În ultimul caz, instituția dvs contribuie tacit la acest lucru.

Așteptăm conferința de luni și răspuns la întrebările de mai sus, care în mod normal ar fi trebuit să primească răspuns încă de joi – atunci când poliția și Centrul de Sănătate Publică a făcut anunțul privind depistările făcute”, mai adaugă Dumitru Ciorici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente