(infografic) Care este salariul minim acceptat de un tânăr specialist din Republica Moldova

fa0dd709ed

Într-un nou studiu realizat de Magenta, vom afla ce salariu incipient așteaptă tinerii specialiști de la viitorii angajatori și dacă influențează nivelul studiilor cuantumul salariului. Toate răspunsurile le puteți afla mai jos.

Atunci când iau decizia de a se angaja, tinerii, în majoritatea cazurilor, se așteptă că salariul incipient va oscila în jurul cifrei de 5.000 de lei, deși sunt conștienți că, totuși, mai curând, oferta angajatorului va fi nu mai mare de 4.000 de lei.

Care tânăr specialist are așteptări salariale mai mari?

Spre marea noastră mirare, tinerii din sate au așteptări mai mari față de salariul minim cu care ar fi de acord să înceapă – 5.000 de lei, față de 4.750 de lei în cazul tinerilor din orașe. Oare ar putea fi această tendință explicată de pregătirea tinerilor din sate să plece peste hotare în cazul în care nu au de lucru, în timp ce tinerii din orașe sunt mai dispuși să analizeze totuși oferta locală, chiar dacă nu li se pare atât de avantajoasă? Cu toate acestea, atât respondenții din mediul rural, cât și cei din mediul urban sunt de părere că oricum mai mult de 4.000 nu li se va propune. Cu referire la salariul considerat ireal, în cazul tinerilor din orașe, limita este mai ridicată – 8.000 de lei.

Așteptările salariale în funcție de mediul de trai al respondentului, MDL (mediana)

1

Dacă sunteți o companie de la nord sau sud, se pare că munca tinerilor ar putea să vă coste mai puțin decât în cazul companiilor din regiunea centrală. Tinerii de la sud, în general, nu speră că vor putea primi mai mult decât 3.500 de lei pe lună.

Așteptările salariale în funcție de regiunea în care trăiește respondentul, MDL (mediana)

2

După cum și era de așteptat, sexul este un criteriu care contează în prognozarea așteptărilor salariale. Deci, tinerii de sex masculin sunt fie mai încrezători în propriile forțe, fie pornesc în estimările lor de la necesitățile de familie și, neapărat, de la propriile cunoștințe. Așadar, în timp ce fetele ar accepta un loc de muncă cu 4.500 de lei, băieții, totuși, ar prefera să primească un salariu de minimum 5.000 de lei, se scrie în studiul elaborat de Magenta.

Așteptările salariale în funcție de sexul respondentului, MDL (mediana)

3

Se mai observă o tendință care putea fi așteptată – cu cât familia tânărului este mai avută, cu atât mai mari sunt ambițiile acestuia. Aceasta se remarcă îndeosebi la analiza întrebării despre salariul pe care tinerii cred că îl pot obține real și salariul pe care ei cred că nu îl vor putea avea la moment.

Așteptările salariale în funcție de venitul gospodăriei respondentului, MDL (mediana)

4

Cum studiile influențează așteptările salariale ale tinerilor?

Tinerii care abia învață sunt mai modești față de cerințele salariale și au așteptări mai mici față de oferta angajatorului, în timp ce, cei care deja au început să lucreze, în general, au numit cifre mai mari, răspunzând la toate cele trei întrebări despre salariu.

Așteptările salariale în funcție de ocupația tânărului, MDL (mediana)

5

Se pare că tinerii care abia își fac studiile la școlile profesionale, precum și cei care învață la licee, au cele mai mici așteptări față de salarii. Absolvenții facultăților nu ar accepta salarii mai mici de 5.000 de lei.

Nivelul așteptărilor salariale în funcție de nivelul studiilor respondentului, MDL (mediana)

6

Este interesant că cea mai mare discrepanță dintre salariul dorit și cel care li se pare posibil de obținut se remarcă în cazul tinerilor cu specialitățile „arte”, „medicină”, „științe umaniste”, „științe economice”, „educație fizică”, „agricultură”. Am putea oare concluziona că acești tineri deja de pe acum realizează că nu vor putea obține salariul dorit și au ales meseria luând în calcul acest factor sau realitatea s-a deschis pe parcursul studiilor, din discuțiile cu profesorii?

Se pare, totodată, că tinerii care își fac studiile la facultatea de educație fizică, precum și cei care studiază științele militare au cele mai mari așteptări față de salarii – oare ei se gândesc la ofertele din domeniul agențiilor de pază particulare?

Așteptările salariale în funcție de domeniul în care au făcut/ fac studii tinerii, MDL (mediana)

7

Acest studiu a fost realizat de Magenta Consulting în parteneriat cu METRO Cash&Carry Moldova și Efes Vitanta Moldova Brewery.

Metodologie: Rezultatele cercetării sunt reprezentative la nivel național în rândul populației de 18-25 de ani, cu o marjă de eroare de +/- 4.8%, la un nivel de încredere de 95%. Studiul a fost realizat pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial pe 409 respondenți. Datele au fost colectate în perioada 9 – 18 iulie 2017 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente