Tibi Ușeriu și misterul celor „27 de pași”. Autorul a venit în vizită la Librăria Bestseller din Chișinău

După lansarea cărții „27 de pași” la Chișinău, alergătorul de anduranță și ultramaratonistul român, Tiberiu Ușeriu, a fost în vizită la Librăria Bestseller, unde a adus cărți cu autografe pentru cititori și a povestit mai multe detalii despre carte și viața sa.

În 2016, Tibi Ușeriu a terminat primul cel mai dificil, „6633 Arctic Ultra”, pe care l-a denumit „cursa vieții”, ajungând primul la capătul celor 566 de km din zona Cercului Polar. Acesta a parcurs 566 de km pe un ger năprasnic și la temperaturi de până la -52 de grade și a ajuns cu 12 ore înainte de termenul limită. Acesta susține că în anumite momente a avut și halucinații, îi vedea pe Tom și Jerry alergând pe gheață sau elefanți în jurul lui, pe lângă problemele de sănătate pe care le-a avut.

În 2017 a câștigat din nou cel mai dur maraton din lume desfășurat la Cercul polar arctic reușind să treacă primul, pentru al doilea an consecutiv, linia de sosire de la Tuktoyaktuk, Canada unde s-a încheiat cursa de gheață a maratonului „6633 Arctic Ultra”.

 

foto de baza

Maratonul „6633 Arctic Ultra” s-a desfășurat în Canada, dincolo de Cercul Polar și presupune parcurgerea a 566 de kilometri în maxim 180 de ore, pe gheață, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius. La întoarcerea în țară a fost primit de către clujeni ca un adevărat campion.

Cartea „27 de pași” este o autobiografie în care autorul relatează în 200 de pagini trecutul mult mai puțin glorios, în care a primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania și Austria și tentativă de omor, și în care a fost gardă de corp a unui interlop care avea legături cu mafia sârbească.

Potrivit lui Tibi Ușeriu, faptele descrise în carte și pentru care a fost condamnat s-au petrecut în urmă cu 20 de ani. A primit o condamnare de 13 ani în Germania și una de aproape zece ani în Austria, dar, în urma unei decizii europene, cele două au fost cumulate și i s-a impus să ispășească pedeapsa cea mai grea, de 13 ani. A beneficiat și de o reducere a pedepsei și a ieșit din închisoare după zece ani.

 

Titlul cărții lui, „27 de pași”, a fost dat de dimensiunea curții în care fostul deținut avea voie să se plimbe, după ce în primii ani în spatele gratiilor a fost ținut la izolare.

Referitor la întâlnirea cu Tibi Ușeriu, directorul executiv Bestseller, Marcel Cebotari, a menționat: „Astăzi am avut onoarea să-l cunosc și să-i strâng mâna omului care a învins frica și îndoielile sale, prin puterea ambiției. Slugă la ciobani, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, bodyguard la un interlop sârb, autor de jafuri armate, a evadat din două închisori europene, dar nu și dintr-a treia. Omul care anul acesta la ultramaratonul de la Polul Nord, 6633 Arctic Ultra a ocupat locul 1!”.

Cartea „27 de pași” de Tibi Ușeriu poate fi achiționată online pe site-ul librăriei www.bestseller.md sau în Librăria „Bestseller. Books, Tea & Coffee” situată pe str. Drumul Viilor, 36/1 din Chișinău. Programul librăriei este: 9:30 – 18:00, de luni până vineri.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente