Nicoleta Țîrdea: „IT-ul nu este un teren al barbaților – este terenul oamenilor care gândesc, creează și sunt în pas cu inovațiile”

ABC-1058-1140×759

Nicoleta Țîrdea, ambasadoare a programului GirlsGoIT este pasionată de lucrurile hand-made, de dans, lectură, iar de mai bine de doi ani lista de pasiuni a fost completată cu IT-ul – domeniul în care acum își face studiile.

„Totul a început în vara anului 2015, când prietena mea mi-a vorbit despre posibilitatea de a participa la o tabără de vară în care fetele ar învăța să programeze. A fost una dintre acele oportunități care îți apar în cale la momentul potrivit, astfel am ajuns să particip la prima ediție a taberei de vară GirlsGoIT. A fost o experiență minunată și importantă pentru viitorul meu.”

Nicoleta își amintește că a început să fie atrasă de acest domeniu la sfârșitul clasei a 8-a – atunci când a început a studia la școală un limbaj de programare, care presupune o anumită logică în gândire.

„Când eram mică, IT-ul nu exista nici într-un vis de al meu, pentru că era și un domeniu despre care nu știam foarte multe. Primele mele aspirații legate de viitoarea profesie au fost dreptul, apoi mi-am dorit să mă fac inginer-mecanic, chirurg sau architect. Cam din clasa a 8-a am simțit că asta este mai aproape de felul meu de a fi, pentru că îmi place să fac lucrurile cu o anumită logică matematică. Abia ajungând la tabăra de vară Girls GoIT am descoperit mai îndeaproape fascinantul domeniu IT și am decis că aceasta va fi calea pe care o voi urma.”

O mare realizare a Nicoletei Țîrdea este că a devenit ambasador al proiectului GirlGoIT în localitatea sa, Strășeni. Astăzi tânăra își împarte cunoștințele cu fetele din comunitate și le vorbește despre oportunitățile pe care le au în cadrul acestui proiect, dar și despre avantajele unei cariere în IT.

„GirlsGoIT îți oferă nu doar cunoștințe. Pe lângă acestea, ai ocazia să cunoști oameni interesanți din domeniu, poți lega prietenii noi cu fete care, ca și tine, își doresc să reușească să urmeze o carieră în IT. Le îndemn pe toate tinerele să meargă la acest program. Merită!”

Cu cât mai mult studiază domeniul IT, cu atât mai mult îi place. Nicoleta nu vrea să se oprească aici, iar pe viitor își dorește să acumuleze cât mai multe cunoștințe și să devină mentor în cadrul programului GirlsGoIT.

„Îmi doresc să devin mentor, pentru a inspira fetele să urmeze acest domeniu, pentru a le încuraja și a le convinge că IT-ul nu este un teren al barbaților – este terenul oamenilor care vor sa gândească, să creeze și să fie mereu în pas cu toate inovațiile.”

Programul GirlsGoIT a fost lansat în martie 2015 de către UN Women Moldova, Centrul de Guvernare Electronică, Ministerul Educației, Novateca, Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC (ATIC) și TEKEDU, cu suportul Ambasadei Suediei. GirlsGoIT are drept scop stimularea capacității de antreprenoriat și inovare în Republica Moldova, prin abilitarea tinerelor cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani cu competențe digitale și IT.

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente