(infografic) Rata remitențelor este în creștere: Moldovenii transferă tot mai mulți bani acasă

oameni moldova chisinau

Potrivit BNM, în luna octombrie 2017, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice, mijloace bănești în valoare netă de 116.13 mil. USD (în creștere cu 19 la sută comparativ cu octombrie 2016).

Diagrama 1. Structura pe zone geografice a transferurilor nete de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice, octombrie 2017 (%)

1

Distribuția pe state a provenienței transferurilor bănești în favoarea persoanelor fizice

q

Diagrama 2. Structura valutară a transferurilor de mijloace băneşti din străinătate prin SRB  efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor licențiate, octombrie 2017 (%)

2-ro_7

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de 50.3 la sută, urmate de transferurile în euro – 41.9 la sută și cele în ruble rusești – 7.8 la sută.

new-piktochart-_26500671(1)

Pe parcursul perioadei ianuarie – octombrie 2017, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 988.24  milioane dolari SUA, cu 10.5 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

 Diagrama 3. Transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, în dinamică lunară, 2015 – octombrie 2017 (mil. USD)

3-ro_4

În octombrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor din transferurile prin SRB față de dolarul SUA au contribuit cu 2 puncte procentuale la creșterea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 17 la sută.

Diagrama 4. Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, în dinamică lunară, octombrie 2017 (mil. USD) – impactul cursului de schimb

4-ro_4

Diagrama 5. Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, în dinamică lunară, anul 2016 (mil. USD) – impactul cursului de schimb

5-ro_4

Diagrama 6. Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, în dinamică lunară, anul 2015 (mil. USD) – impactul cursului de schimb

6

Banca Națională a Moldovei atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum:

#1. transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova (0.9 la sută din totalul transferurilor);

#2. transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova (0.8 la sută din totalul transferurilor prin sistemele de remitere de bani);

#3. pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0.2 la sută din totalul transferurilor).

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente