O tânără avocată din Moldova a devenit campioană națională la dezbateri academice în România

turneulcampionilor_2017_ardor_1

În perioada 4-6 noiembrie a avut loc Turneul Campionilor în Dezbateri, ediția a VI-a, o competiţie anuală organizată de Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, care îi pune faţă în faţă pe cei mai buni debateri români, finalişti şi câştigători ai unor campionate naţionale, europene sau internaţionale de top precum cele de la Oxford sau Cambridge. Ediția din acest an a fost câștigată de Xenia Burghelea (avocată în Cluj-Napoca) și de co-echipierul ei Leonardo Mărincean (președinte al Asociației The DaVinci System din Turda).

Potrivit gazetei de Cluj, pe parcursul celor două zile de runde preliminare și a finalei, cele 8 echipe invitate în competiție au susținut peste 100 de discursuri pe teme pregătite cu 10 minute înainte de începerea meciurilor precum: „Acest Parlament (AP), ca cetățean român progresist, ar boicota referendumul pentru modificarea definiției familiei în constituție” sau „AP ar utiliza întodeauna arestul la domiciliu și munca neremunerată ca pedepse pentru condamnații care nu au săvârșit infracțiuni violente.”.

Această competiție s-a desfășurat în formatul „British Parliamentary”- formatul de elită al dezbaterilor. Practicat la Campionatul Mondial de Dezbateri Universitare, acest format implică 4 echipe (2 ale Guvernului și 2 ale Opoziției) care dezbat pe o anumită temă (moțiune) într-o rundă.

Xenia Burghelea este originiară din Republica Moldova, născută în orașul Călărași. În 2007, a plecat în România să-și continue studiile în domeniul avocaturii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente