(foto, video) Geniștii moldoveni, printre cei mai buni la dezamorsarea explozibilelor în Kosovo

Profesia lor este la fel de spectaculoasă ca cea a piloţilor, dar necesită îndemânarea şi răbdarea unui chirurg. Fiecare mișcare în plus îi poate costa viața, iar emoțiile nu își au loc în activitatea de zi cu zi a celor şapte genişti moldoveni care identifică şi neutralizează explozibilele depistate în Kosovo, rămase încă în urma războiului care a dus la destrămarea Iugoslaviei.

Fiecare zi e plină de provocări și necunoscute, iar suprafețelor de pe muntele Cviljen, din apropierea orașului Prizren, este locul unde de dimineață geniștii moldoveni cercetează și identifică proiectilele și munițiile care pun în pericol securitatea oamenilor ce locuiesc în regiune.

Muntii

Mai mulți jurnaliști au avut posibilitatea să se convingă de abilitățile militarilor noștri în cadrul unei vizite în Kosovo. 7 muniții de tip BLU-97 au fost depistate de geniștii moldoveni în mai puțin de patru luni de când se află în misiune. Două dintre acestea au fost detonate în prezența jurnaliștilor.

„Tocurile” și costumele geniștilor

De la identificare și până la dezamorsarea munițiilor este un proces lung și destul de minuțios. După ce explozibilele sunt descoperite, militarii raportează celorlalți reprezentanți ai misiunii KFOR despre caracteristicile proiectilelor. În ajutorul moldovenilor vin militarii ucraineni și germani.

Cercetare

Geniștii au trei echipamente de protecție pe care le îmbracă în funcție de gradul de pericol la care sunt expuși. Cel mai greu cântărește 15 kilograme și cel mai ușor 10 kg.

Echipament Kosovo

„Costumul de genist rezistă cu ușurință la explozia unei grenade de tip F1. Militarul este apărat de mai multe plăci din kevlar, cască cu sticlă groasă, apărători și încălțăminte specială, care este menită să apere picioarele genistului. În fiecare unitate există psihologi, care testează starea psihologică a efectivului”, spune comandantul grupei EOD, Iurie Batâr.

Frica persistă mereu, mai greu e cu dorul de casă

Printre acești curajoși militari este și tânărul Alexandru Atroscenco care a îndrăgit această meserie de la tatăl său. Ca să fii parte a trupei de geniu trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și să accepți frica ca parte din tine.

Soldat„Tatăl a fost militar, doar că a fost subofițer. A activat tot în batalion de geniu şi eu am continuat meseria, dacă putem să spunem așa.

Este o meserie care nu cere viteză, atenția joacă un rol important. Doar cu răbdare vei avea succes. La fiecare explozie urmăm tehnica securității pentru ca zona să fie izolată. Cel mai dificil de suportat este dorul de familie. Așa cum mergeți voi în fiecare zi la muncă, așa mergem și noi.  De la primele misiuni și până în prezent am aceleași emoții. Frica permanent persistă și nu depinde de experiență. Ai mei de acasă își fac griji, dar asta e un risc asumat”, a menționat Alexandru.

 

Departe de casă, cu dorul de familie în suflet și înconjurați de un pericol iminent, militarii moldoveni aflați în Kosovo devin mai umili și mai aproape de Dumnezeu. Ori de câte ori au posibilitate, ei participă la slujbele de la mănăstirea ortodoxă sârbă Visoki Deceani, unde se roagă bunului Dumnezeu ca să-i apere și să-i ajute în toate, atât pe ei, cât și pe cei dragi lor rămași acasă.

Mănăstirea Visoki Deceani, aflată în patrimoniul UNESCO, este una dintre cele mai importante lăcașuri de cult pentru sârbi, care astăzi, se află sub paza militarilor moldoveni și italieni.

Biserica

Citește și O zi din viața celui mai tânăr militar plecat în misiunea KFOR în Kosovo: „Îmi place meseria de apărător al Patriei”

Contingentul KFOR-7 al Armatei Naţionale a fost detașat în Kosovo pe 5 iunie curent și este format din 41 de militari profesionişti, dintre care un ofiţer de stat major, şapte genişti şi un pluton de 33 de militari, care execută misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare. Acest efectiv este comandat de locotenent colonelul Andrei Țaranu. Cei 41 de ofițeri și subofițeri vor petrece șase luni în Kosovo, iar pentru fiecare zi, militarii sunt remuneraţi cu 50 de dolari pe zi, adică 1.500 de dolari pe lună. Asta în condiţiile în care, în Moldova, salariul unui ofiţer nu atinge nici a patra parte.

În 2014, Parlamentul Republicii Moldova a decis ca militarii moldoveni să se alăture reprezentanților altor 31 de naţiuni din cadrul Uniunii Europene, NATO şi ţărilor partenere, care vor să restabilească viaţa paşnică în Kosovo. Tot atunci a fost detașat primul contingent de militari.

KFOR, este o misiune NATO introdusă în Kosovo în 1999, în baza rezoluției 1244 a Organizației Națiunilor Unite. Militarii moldoveni au fost repartizați în regiunea de vest, sub comandament italian, la baza „Villagio Italia”, alături de militari din Italia, Austria și Slovenia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente