Care sunt cele 3 condiții de muncă solicitate de către tineri pentru un potențial angajator

co-worker-meeting

Salariu stabil și „decent”, orar de muncă flexibil cu ore normate, echipament performant – sunt cele mai solicitate condiții în rândul tinerilor căutători de locuri de muncă. Dar, din această listă nu lipsesc „mașina de serviciu”, „birou personal” și „oficiu cu o ambianță plăcută, decor viu, cu elemente de culori aprinse, care să ridice dispoziția”. Experții de la magenta au încercat să elucideze cât de selectivi sunt tinerii în căutarea locului de muncă.

#Salariu – condiția de muncă numărul unu

Se pare că majoritatea tinerilor, totuși, înțeleg că la început aspirațiile lor financiare trebuie să fie modeste, iar potențialul de creștere – un criteriu important de selecție al jobului.

1

Desigur, serviciu prin asta și diferă de voluntariat – acel care muncește primește recompensă. Salariul „decent”, „bun”, „adecvat”, „plătit la timp”, „stabil” este cea mai des întâlnită condiție – fiecare al treilea tânăr a oferit un astfel de răspuns la întrebarea deschisă despre condițiile de muncă dorite. Puțini au vorbit despre motivare financiară suplimentară – adaos la salariu, bonus, salarizare în funcție de realizarea scopurilor.

Stabilitatea salariului și achitarea la timp a acestuia, fără necesitatea de a-l cere de fiecare dată de la angajator, sunt două cerințe de bază la angajare în țară. Faptul că doar câteva persoane au vorbit despre salarizare în funcție de rezultate vorbește, pe de o parte, despre nivelul scăzut de aplicare a acestei practici, dar și, pe de altă parte, despre nepregătirea tinerilor de a depinde salarial de orice, inclusiv de propria performanță.

# Condiția de muncă numărul 2: nu mai mult de 40 de ore pe săptămână

Graficul de lucru se situează pe locul doi în topul de condiții de muncă solicitate de către tineri, printre răspunsurile la întrebarea deschisă. Cel mai des ei spun că și-ar dori un grafic flexibil de muncă. Mai mulți au dat un răspuns laconic – „8 ore”. Au fost și răspunsuri mai desfășurate – „5 zile pe săptămână, 8 ore pe zi, minimum 2 zile de odihnă, cu o oră de prânz”.

Răspunzând la întrebarea deschisă despre condițiile de muncă dorite, tinerii au vorbit frecvent despre orarul de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Dar atunci când au răspuns la întrebarea care avea două opțiuni – fie orarul fixat, fie orarul liber, ei, totuși, au optat pentru orarul liber. Probabil, răspunsurile cu privire la „8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână” mai curând țineau de faptul că tinerii nu ar dori să lucreze mai mult decât atât și nu de faptul că asta este graficul lor preferat. Ei tind să creadă că un grafic liber le va da mai multă „libertate”, iar cuvântul „rezultate” li se pare mai puțin înfricoșător decât „orar fixat”. Însă, cel mai des, în viața reală, un astfel de grafic, care presupune că volumul de muncă nu ține de ore, ci de rezultate, implică mult mai mult lucru decât acela care îl reușești în 40 de ore.

gr2_2

Condiția numărul 3: echipament nou/ tehnică performantă

Având gadgeturi de ultima generație, tablete, note-book-uri încă de la școală, tinerilor le este probabil cel mai greu să accepte tehnica învechită de oficiu, pe care o oferă o bună parte a joburilor de oficiu în sectorul de stat. Dar și în cazul joburilor de producere, ei se așteaptă că echipamentul va fi unul nou.

Într-adevăr, atunci când primești plăcere de la munca pe care o faci, echipamentul vechi poate fi foarte demotivant pentru orice angajat, de oricare vârstă. Odată ce acest criteriu nici nu s-a discutat la întrebarea deschisă, faptul că el a apărut atât de des la această întrebare vorbește despre gradul înalt de importanță al acestuia pentru angajați.

###

Acest articol prezintă o analiza combinată a răspunsurilor la o întrebare deschisă, fără variante de răspuns (Vă rog, la fel, să vă imaginați locul de muncă perfect pentru Dvs. și să descrieți cum ar trebui să fie din punct de vedere al Condițiilor de muncă?) și o serie de întrebări închise, cu variante de răspuns. În timp ce întrebarea deschisă ne demonstrează la ce se gândesc tinerii când descriu condițiile dorite de muncă, arată prioritățile lor reale, întrebările închise prezintă structurat răspunsurile tinerilor la acele subiecte care, de obicei, sunt discutate de către angajatori. Întrebările închise sunt prezentate în grafice, răspunsurile la întrebarea deschisă – în text.

Acest studiu a fost realizat de Magenta Consulting în parteneriat cu METRO Cash&Carry Moldova și Efes Vitanta Moldova Brewery.Metodologie: Rezultatele cercetării sunt reprezentative la nivel național în rândul populației de 18-25 de ani, cu o marjă de eroare de +/- 4.8% la un nivel de încredere de 95%. Studiul a fost realizat pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial pe 409 respondenți. Datele au fost colectate în perioada 9 – 18 iulie 2017 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente