Un nou proiect de Lege aduce în vizor măsurile și serviciile destinate copiilor cu un comportament deviant. Ce presupune acesta

copil (1)

Ministerul Justiției propune spre consultări publice un proiect de Lege privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu un comportament deviant (au săvârșit o faptă prevăzută de legea penală sau contravențională, dar nu sunt pasibili de răspundere, violează regulile conviețuirii sociale fiind riscul că vor încălca legea).

Grație inițiativei, va fi acoperit un gol legislativ ce va reglementa principiile de lucru, măsurile și serviciile destinate acestor copii, autoritățile responsabile și procedurile aplicabile, drepturile și obligațiile părților implicate. Documentul prevede supravegherea specializată, inclusiv în cadrul unui serviciu de plasament de tip familial, rezidențial sau rezidențial specializat, dispus de către autoritatea tutelară teritorială din zona unde se află domiciliul acestuia sau de instanță.

Copilul va fi obligat la frecventarea cursurilor şcolare, utilizarea serviciilor sociale specializate de zi. El va urma, după caz, tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie, îi va fi interzis să meargă în anumite locuri sau menținerea legăturilor cu anumite persoane. La determinarea celei mai potrivite măsuri, autoritatea tutelară teritorială va ține cont de condiţiile ce au favorizat săvârşirea faptei, gradul de pericol social al acesteia, mediul în care a crescut şi a trăit copilul cu un comportament deviant și riscul săvârşirii din nou a unei fapte antisociale.

În cazul în care menţinerea în familie nu este posibilă sau atunci când copilul nu îşi îndeplineşte obligaţiile stabilite prin măsura supravegherii specializate, poate fi dispusă aflarea lui în cadrul unui serviciu de plasament de tip familial. Se dorește ca acești copii să rămână în familie sub supraveghere specializată, iar în cazuri mai grave, când acest lucru nu este posibil sau este contrar interesului copilului sau al familiei, să fie plasați în servicii de plasament, ca masură de protecție specială, având caracter temporar.

Pe toată durata aplicării măsurilor, vor fi asigurate servicii specializate, pentru a-i asista pe copii în procesul de corectare a comportamentului deviant: atât pentru cei rămași în familie, cât și pentru cei din plasament. APL-urile au obligaţia de a sprijini părinţii sau, după caz, alt reprezentant legal al copilului, în realizarea obligaţiilor ce le revin cu privire la copil, dezvoltând şi asigurând în acest scop servicii diversificate, accesibile şi de calitate, corespunzătoare nevoilor copilului. Urmează a fi responsabilizată școala și serviciul de asistență psiho-pedagogică.

Proiectul poate fi accesat AICI, iar nota informativă poate fi vizualizată AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente