Încălcările semnalate de Promo-LEX: Discurs care instigă la ură și donații de 4 ori mai mari pentru PSRM

Foto: gandul.info

Asociația Promo-LEX a dat publicității al doilea raport al misiunii de observare a referendumului local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău și a alegerilor locale noi din 19 noiembrie 2017.

Abateri de la lege au avut loc atât în cazul procesului electoral din Chișinău, cât și în cele 10 localități unde vor avea loc alegeri locale noi la 19 noiembrie curent: orașul Sângera-Chișinău, comuna Berlinți-Briceni, comuna Zârnești-Cahul, comuna Plopi-Cantemir, comuna Ștefănești-Florești, satul Fundurii Noi-Glodeni, comuna Lăpușna-Hâncești, comuna Sărăteni-Leova, satul Căpriana-Strășeni, comuna Ghiliceni-Telenești.

# Cheltuielile participanților la referendumul din Chișinău – mai transparente

Observatorii Promo-LEX au remarcat o raportare mai bună la aspectele ce țin de publicitatea TV, în presa scrisă, publicitatea radio și online și constată o raportare defectuoasă în privința publicității promoționale, stradale și mobile, a cheltuielilor de transport și a activităților voluntarilor.

Pe de altă parte, în perioada 28 octombrie – 10 noiembrie 2017, participanții au folosit fonduri care nu au fost declarate în totalitate. La fel, aceștia au omis să includă în raportul către Comisia Electorală Centrală (CEC) anumite cheltuieli, astfel încât cheltuielile neraportate au constituit circa 285.000 de lei.

# Donații de patru ori mai mari pentru PSRM

Referendumul local de revocare a Primarului de Chișinău a fost susținut doar de persoane fizice. Astfel, în cazul PL au fost șapte donatori care au contribuit cu 285.000 lei, în cazul PSRM au fost de 15 ori mai mulți donatori (115 la număr), cu contribuții de aproape 1.200.000 de lei – de patru ori mai mult decât în cazul primului participant. De altfel, participanții abia de au atins 11% din plafonul permis de CEC (16.508.739.00 lei).

# Resurse administrative folosite în campanie

Întâlnirile cu alegătorii în timpul orelor de lucru au avut loc cu participarea reprezentanților ambelor tabere concurente la referendumul local din Chișinău. Este vorba despre angajați din instituții medicale, educaționale și publice. Au fost raportate 10 astfel de cazuri în perioada de raportare: PSRM este vizat în patru cazuri, iar PL – în șase. În primul raport Promo-LEX însă a fost raportată o singură încălcare la acest capitol, de către PSRM.

# Neclarități la votarea cu certificatul cu drept de vot

Promo-LEX a constatat lipsa unei definiri clare a mecanismului de votare în baza certificatului de vot, a rolului lui în procesul electoral și a subiecților cărora îi este destinat.

În general, alegătorii pot merge să voteze la secția de votare din apropierea adresei indicate în fișa de însoțire a buletinului de identitate. Totuși, legea permite cetățenilor să voteze și în baza certificatului cu drept de vot, atunci când au loc alegeri locale (în aceeași circumscripție) sau referendum local. Pe de altă parte, Promo-LEX observă că CEC a permis să voteze în baza acestui certificat, în cadrul acestui referendum, doar membrilor birourilor electorale. Prin urmare, de această posibilitate ar fi privați cei care ar dori să voteze la locul de muncă, dar sunt înscriși să voteze în lista electorală din altă secție de votare unde le este domiciliul sau reședința.

# Cărări asfaltate de un concurent la alegerile locale noi

Legea interzice oferirea de bunuri și servicii în perioada campaniei electorale. Candidatul PDM însă a contribuit la repararea clădirii Oficiului Poștal, dar și a asfaltat cărările care duc spre drumul central.

Alte încălcări țin, spre exemplu, de afișarea materialelor promoționale pe o conductă de gaz, în timp ce legea permite doar în spațiile oferite de autorități ori panouri private. Mai mult, un candidat independent a efectuat cheltuieli fără a deschide cont bancar „Fond electoral” și respectiv, fără de a prezenta raport la organul mandatat. La fel ca și în cazul campaniei privind referendumul din Chișinău, a fost semnalată distribuirea pliantelor fără informația privind denumirea tipografiei și numărul de exemplare tipărite.

# Discurs care instigă la ură

Asociația Promo-LEX atenționează asupra cazurilor de discurs instigator la ură în mesajele concurenților. Astfel, Promo-LEX a înregistrat mai multe mesaje care conțin forme de discurs denigrator sau instigator la ură. În mod special, a fost vizat Dorin Chirtoacă – în cel puțin cinci cazuri, iar într-un caz este vorba despre incitarea la ură din partea persoanei respective.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente