Igor Dodon nu are imunitate când îngrădește accesul la informație. Ce a decis Curtea de Apel

collage

Cererea de chemare în judecată, depusă de un jurnalist împotriva șefului statului, Igor Dodon, pentru îngrădirea accesului la informație, va fi examinată în instanța de fond. Curtea de Apel Chișinău a decis ca pricina să fie remisă în instanța de fond. Asta după ce Judecătoria Chișinău a refuzat cererea, motivând că Igor Dodon se bucură de imunitate.

Bizlaw.md scrie că reclamantul a depus recurs împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău și a cerut remiterea pricinii la rejudecare în fond. În motivarea recursului, s-a menționat că instanța de fond a concluzionat că preşedintele Republicii Moldova se bucură de imunitate, fapt care implică restricţii de tragere la răspundere juridică a acestuia, implicit răspundere civilă, inclusiv prin chemarea în justiţie în calitate de pârât. Acest fapt denotă că șeful statului nu poate fi supus judecăţii în ordinea civilă, iar o eventuală cerere de chemare în judecată, îndreptată împotriva acestuia, nu este pasibilă judecării în procedură civilă. Jurnalistul consideră că încheierea Judecătoriei Chişinău este neîntemeiată şi ilegală, deoarece nu contestă opiniile exprimate de către preşedintele, ci contestă îngrădirea neîntemeiată a accesului la informaţie, chestiune care nu se încadrează în imunitatea respectivă.

Instanța de recurs a catalogat drept greșită soluția instanței de fond, cu privire la refuzul în primire a cererii de chemare. Și asta pentru că în Constituție, se garantează imunitatea președintelui doar în cazul opiniilor exprimate de către acesta și nu în ceea ce privește declarațiile de fapt. Mai mult, refuzul instanței de fond de a primi cererea de chemare în judecată motivând că acesta beneficiază de imunitate a constituit o ingerință în dreptul recurentului de acces la tribunal.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente