(video) Ion Andronache ruinează miturile. Incinerăm sau îngropăm? Ce spune dogma Bisericii despre crematoriu

jghjgjuty

În presă a apărut informația despre un posibil crematoriu ce ar apărea în Chișinău. Ba mai mult, Consiliul municipal a atribuit deja un teren pentru viitoarea construcție a crematoriului în apropierea cimitirului Sf. Lazăr. Autorul vlogului Ortodoxia – „pentru că așa trebuie”, Ion Andronache, a decis să se expună pe marginea acestui subiect din perspectiva creștină. În videoul de mai jos puteți vedea principalele argumente ale tânărului.

#1. Trupul omului – este Templu al Duhului Sfânt și creștinii cu respect deosebit se comportă cu trupurile celor decedați;

#2. Cea mai populară practică la creștini a fost și încă rămâne înmormântarea sau îngropare în pământ, în spații special amenajate, adică în cimitire. Între timp, cimitirele se extind și devin imense, așa cum este, de exemplu, cimitirul Sfântul Lazăr, mai numit și Doina, care este cel mai mare cimitir din Europa;

#3. Costurile pentru locurile de veci va crește continuu, iar metoda tradițională de îngropare va fi foarte costisitoare. Cenușa după arderea corpului uman se întoarce tot în pământ și ocupă foarte puțin loc. Dar ce spune doctrina Bisericii? Ce trebuie de făcut cu corpul creștinului decedat?

#4. Doctrina nu spune nimic! Dogma Bisericii se limitează la „aștept învierea morților și viața veacului ce va să vie”. Adică Dumnezeu va învia pe cei adormiți, atât din trupurile îngropate, cât și din cenușă. Căci sunt și sfinți ale căror trupuri au fost arse sau mâncate de animale, pești;

#5. Există o tradiție de a înhuma, a îngropa pe cei decedați. Această tradiție o avem mai mult de la evrei. Îngroparea trupului e ca și îngroparea unei semințe, care va putrezi și va da viață nouă.

#6. În Biblie nu este vreo interdicție de a incinera trupurile decedaților, iar în Noul Testament nu se dau indicații ce se face cu corpurile lor. Și aceasta deoarece important este ce crede omul și ce face în timpul vieții.

#7. Patriarhia Moscovei în 2015 a emis un document “Despre înmormântarea creștină a celor decedați”, în care recunoaște îngroparea corpului în pământ ca un act tradițional creștin, iar incinerarea ca fiind nedorită, dar totuși permisă reieșind din situația locului.

#8. Pentru sufletul celui decedat nu este nici o importanță dacă trupul va fi îngropat sau va fi incinerat. Contează faptele săvârșite și credința în învierea ulterioară.

În concluzie, îngroparea este doar o tradiție și nicidecum vreo dogmă. Noi cei vii important să credem în învierea de apoi și să ne rugăm cu toată comunitatea pentru cel adormit în nădejdea învierii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente