Moldovenii folosesc tot mai des cardurile pentru diferite tranzacții. Au retras cu 1,6 miliarde de lei mai mult ca în 2016

PLATA-CARD
Foto: PC: bucurestifm.ro

Moldovenii folosesc tot mai des cardurile pentru diferite tranzacții. Volumul operațiunilor fără numerar ar putea însuma la sfârșitul acestui an aproape 5 miliarde de lei, cu 1,6 miliarde mai mult decât anul trecut. Potrivit experților, această tendință se datorează în primul rând eforturilor autorităților de a trece toate plățile salariale și sociale pe carduri.

„În 20 de ani de la apariția cardului bancar în Republica Moldova, volumul total al achitărilor a constituit 15,6 miliarde lei, iar mai mult de jumătate din cheltuieli revin ultimilor doi ani. Boomul achitărilor cu cardul se explică prin 3 factori: 1) efortul autorităților de a trece plățile salariale și sociale pe card, 2) obligarea agenților economici de a dispune de terminale de plată cu cardul în unitățile comerciale, 3) dar cel mai important – circulația moldovenilor peste hotare unde majoritatea cumpărăturilor le achită cu cardul și continuă experiența acasă”, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul institutului „IDIS Viitorul”, scrie democracy.md.

Ioniță constată că achitările cu cardul sunt convenabile pentru toți. Statul câștigă prin diminuarea economiei tenebre și trecerea în alb a tranzacțiilor comerciale. Cetățeanul câștigă prin comoditate și timp, fără să mai piardă timp în cozile de la ghișeele băncilor, ca să plătească facturile, de exemplu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente