(foto) Cinci destinații „rupte din poveste” de Crăciun pentru 2017

Iarna este un anotimp magic. Este timpul sărbătorilor de iarnă, al colindelor și al mirosului de brad, al cadourilor, al lemnului trosnit în foc și al bucuriei. Dar și al târgurilor speciale de Crăciun din care parcă nici nu vrei să mai pleci. Dincolo de faptul că este una dintre cele mai importante sărbători creştine, Crăciunul este aşteptat cu mare entuziasm de toată lumea, indiferent de vârstă. Și pentru că ne apropiem cu pași repezi de toate aceste momente, m-am gândit să vă aduc în prim plan cinci dintre cele mai frumoase destinații în perioada de Crăciun, însoțite evident și de târgurile special amenajate.

#Stockholm, Suedia

Începem cu Stockholm, capitala Suediei. Prima ediție a celui mai vechi târg de Crăciun din Suedia, ce poartă numele de Stortorget Julmarknad, a avut loc în 1837, iar de atunci este găzduit an de an în Centrul Vechi al orașului. Cele 40 de standuri micuțe și frumos decorate se potrivesc mănușă în acest context plin de istorie. Dacă ajungi în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să încerci faimoasele lor preparate tradiționale, cum ar fi prăjiturile cu ghimbir ce poartă denumirea de „pepparkakor”, saffransbullar, niște cornuri în formă de mucenici și ”glögg”, adică un vin fiert. Mai mult decât atât, dacă nu ești vegetarian, nu văd de ce nu ai încerca și carnea de elan, de ren și cârnații afumați.

Annaberg-Buchholz Weihnachtsmarkt - Annaberg-Buchholz christmas market 15

#Strasburg, Franța

Următorul oraș ce se îmbracă frumos de sărbătoare este Strasbourg, Franța. Acest oraș găzduiește Christkindelsmärik, unul dintre cele mai vechi târguri de Crăciun din Europa. Cunoscut și ca Marché de l’Enfant Jésus, târgul a fost pus în scenă pentru prima dată în anul 1570. În centrul orașului se întind 300 de cabane din lemn delimitate de 11 zone tematice, de la decorațiuni de Crăciun și obiecte de artizanat până la bunătățuri culinare de sezon. Ce numesc ei bunătățuri? Vin fiert, ”vin chaud”, biscuiți, ”bredele”, și tot felul de dulciuri învelite în cremă de alune, potocale sau scorțișoară. Nu te-au convins? Atunci clar trebuie să încerci tocana lor asortată cu varză murată și să urezi la toți mesenii ”bon appetit”.

#Dresda, Germania

După numele lui imposibil de pronunțat, Dresdner Striezelmarkt, este târgul de Crăciun reprezentativ pentru poporul german. Cu o tradiție de 600 de ani în cârcă, acesta este cel mai vechi târg al nemților. În piața mare din Dresdner tronează falnice în jur de 250 de căsuțe din lemn aprovizionate cu orice îți trece prin minte. Celebrii soldăței spărgători de nuci, ornamente din lemn și lumânări în formă de piramidă reprezintă clar atracțiile principale. Printre dulcețuri și sărățele se numără deja nelipsitul vin fiert, pe numele lui ”Glühwein”, ”Pulsnitzer Pfefferkuchen” (sunt curios cum îl ceri la raft), adică turtă dulce cu gem și acoperită cu ciocolată, pâine coaptă și umplută cu brânză și nu mai zic de specialitățile nemțești ”Bratwurst”, adică acei cârnâciori celebri serviți lângă și mai celebrii ”pretzel”, covrigii.

Striezelmarkt Dresden

#Piața Roșie din Moscova, Rusia

Chiar dacă toate celelalte târguri de Crăciun enumerate mai sus găzduiesc sute de comercianți, acesta din Moscova este mult, dar mult mai modest. Piața Roșie numără doar 20 de căsuțe cu bunătăți și jucării. Printre răsfățate se numără păpușile matryoshka și jucăriile pictate de Khokhloma. Dacă păpușile nu au fost suficiente pentru mezinului familie, află că tot târgul este înconjurat de cel mai mare patinoar din Moscova. Tot nu l-ai înduplecat? Un motiv în plus să mergi în Piața Roșie îl constituie parcul de distracție pe care tot aceasta îl găzduiește. Când vine vorba de mâncare, în rândul tradiționalelor gusturi rusești intră cartofii fierți cu ciuperci și murături sau clătitele cu caviar. Ai zice că nu sunt săraci.

44

#Grădinile Tivoli din Copenhaga, Danemarca

Se spune că ei, danezii, au o vorba ”hygge”. Am căutat sinonim în limba noastră și cea mai scurtă varianta a fost: ”o stare interioară, profundă și absolută de bine”. Ei bine, Piața de Crăciun din Copenhaga, organizată în al doilea cel mai vechi parc de distracție din lume, descrie exact starea aceasta. Grădina Tivoli aliniază rânduri de brazi în care lucesc sute de luminițe, te îmbie cu miros de migdale prăjite și încântă toate privirile cu lacul înghețat și transformat în patinoar. Nu trec neobservate nici standurile cu produse handmade sau cele cu clătite cu gem și zahăr. Și aici, ca în toate celelalte târguri de Crăciun, nu lipsește vinul fiert, pe numele lui din Danemarca „glõgg”. Înaite să te îndopi de sendvișuri cu friptură de porc și varză roșie, mergi la The Star Flyer, un carusel-turn cu înălțimea de 80 de metri. Nu de alta, dar s-ar putea să fii mâncat degeaba.

55

Dacă mai știți și voi alte locuri frumoase ce merită vizitate de Crăciun, nu ezitați să ne dați de veste. E drept că cel mai important lucru de Crăciun este să fii în preajma celor dragi și să te bucuri de sărbătoarea cea mai plină cu zâmbete și bucurii din an. Însă și un concediu în locuri ca acestea poate transforma Crăciunul în..magie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente