Două mari organizații separatiste au reușit să scoată în stradă o mulțime uriașă, notează ziarul spaniol El Pais.

750.000 de oameni au protestat în seara de sâmbătă la Barcelona pentru eliberarea liderilor separatiști Jordi Cuixart si Jordi Sanchez, dar și a altor opt oameni politici: Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raul Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Carles Mundo, Meritxell Borras și Dolors Bassa.

Oamenii au ajuns în stradă în urma mobilizării realizate în mare parte pe rețelele sociale de Adunarea Națională Catalană (ANC) și de Omnium, o altă organizație separatistă.

„Libertate pentru prizonierii politici” a fost principalul mesaj al oamenilor ieșiți în stradă. Protestul a durat circa două ore.

Alte demonstrații de acest gen au avut loc în luna octombrie, în datele de 17 și 21, însă atunci au fost prezente 200.000 de persoane la primul protest și 450.000 la al doilea.

Manifestația de sâmbătă seara a fost susținută și de fostul vicepreședinte al regiunii, Oriol Junqueras. „Luptați! Luptați mereu fără a vă preda. Iar iarna va face loc primăverii. Înainte!”, a postat el pe Twitter.

Barcelona este una dintre marile atracții turistice ale Europei, însă în ultima perioadă este și un punct fierbinte de pe continent, deoarece catalanii vor să se rupă de Spania și să devină un stat independent. Guvernul de la Madrid a înăbușit până acum revoltele separatiste, însă acestea au devenit tot mai dese și mai puternice.