Tinerele familii care vor să-și procure locuințe vor putea aplica la programul de stat „Prima Casă” chiar de la începutul anului 2018. Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, la întâlnirea cu studenții de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Speakerul i-a îndemnat pe tineri să aplice la programul dat, care prevede condiții preferențiale de acordare a împrumuturilor.

Cred că, de la 1 ianuarie 2018, putem deja să alocăm mijloace financiare pentru procurarea a 2.000 de apartamente pentru tineri. După cum știți, statul va garanta circa 50% din soldul creditului acordat, precum și jumătate din dobânda pe care o va plăti beneficiarul lunar băncii. Participația proprie inițială (avansul) trebuie să fie de cel puțin 10% din prețul locuinței, iar acesta nu trebuie să depășească 1 milion de lei. Termenul de rambursare a creditului este de până la 25 de ani”, a explicat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a precizat însă că așa arată proiectul acum, dar că programul ar putea fi îmbunătățit, ca să devină și mai atractiv pentru tineri.

Poate vom mări suma plafon pentru prețul locuinței, poate statul va garanta mai mult de 50 la sută din soldul creditului acordat sau poate contribuția inițială a solicitanților nu va fi de 10 la sută, dar de 5%”, a spus Andrian Candu.

Programul „Prima Casă” va fi aplicat pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ideea și conceptul programului se bazează pe experiența pozitivă a țărilor din regiune, în special a României. În bugetul de stat pentru 2017 este prevăzut un fond de garantare în valoare de 15 milioane de lei pentru creditele ipotecare, acordate prin intermediul programului guvernamental „Prima Casă”.