(video) Timp de cinci luni, Leonard Cohen poate fi „văzut și auzit” în cadrul unei expoziții la Montreal

920×920
Foto: mysanantonio.com

Creativitatea cântărețului canadian Leonard Cohen a fost pusă în valoare, la un an după decesul muzicianului, în Muzeul de Artă Contemporană (MAC) din Montreal prin intermediul unei expoziții care este în același timp sonoră și vizuală, grație unor artificii ale tehnologiei, informează Agerpres.

În expoziția „Une breche en toute chose”, care a fost vernisată joi seară și va rămâne deschisă timp de cinci luni, 40 de artiști își imaginează și ilustrează cântecele lui Leonard Cohen prin instalații diverse, uneori lipsite de armonie, precum o cameră închisă cu o cheie, o orgă ale cărei clape recită versuri și un spectacol de lumini vivante, a cărui coregrafie este proiectată pe podea.

În cadrul numeroaselor comemorări organizate pentru a marca împlinirea unui an de la moartea lui Leonard Cohen, organizate de orașul natal al muzicianului, această expoziție oferă interpretări creative ale textelor sale, întotdeauna apreciate pentru calitatea lor literară și în contrast cu interpretările lipsite de înflorituri susținute pe scenă de renumitul artist.

„Hallelujah”, cântecul lui Leonard Cohen care a fost de cele mai multe ori preluat de alți artiști din lumea întreagă, este folosit de această dată ca un fundal sonor pentru o creație ce simbolizează un mormânt.

Pornind de la date transmise în timp real de platforme muzicale precum Spotify și YouTube, vizitatorul are sentimentul de a aparține unei comunități, devenind conștient de numărul de persoane care acultă simultan cântecul „Hallelujah”.

Texte scrise, desene și înregistrări din cariera sa de peste 50 de ani au fost adunate pentru această expoziție, la care specialiștii de la MAC — o instituție obișnuită cu expoziții inovatoare, așa cum a fost anul trecut expoziția „The Visitors” a artistului islandez Ragnar Kjartansson — au început să lucreze cu mult timp înainte de moartea lui Leonard Cohen, care a decedat pe 7 noiembrie 2016 la vârsta de 82 de ani.

Pentru John Zeppetelli, directorul muzeului menționat, obiectivul expoziției este acela de a arăta vizitatorilor cât de „pertinent și de puternic” era Leonard Cohen de peste cinci decenii, prin intermediul unor opere originale ale unor artiști cu evoluții eclectice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente