Scandal internațional și expoziție închisă. La un muzeu indonezian vizitatorii îşi făceau selfie cu Adolf Hitler

646×404
Foto: AFP

Un muzeu indonezian care a permis vizitatorilor să-şi facă selfie-uri cu o statuie de ceară, în mărime naturală, a lui Adolf Hitler, pe fundalul unei imagini cu lagărul de la Auschwitz, a fost nevoit să închidă expoziţia în urma protestelor la nivel internaţional, transmite AFP.

De ARCA Statue Art Museum din Yogyakarta, în Indonezia, a atras proteste ferme din partea organizaţiilor privind drepturile omului după ce detalii privind expoziţia controversată au fost publicate de presa internaţională, scrie adevărul.ro.

Expoziţia includea o statuie de ceară, în mărime naturală, a lui Adolf Hitler, reprezentat într-o postură care transmite siguranţă de sine, plasată în faţa unei fotografii cu porţile de la intrarea în Auschwitz, cel mai mare lagăr de concentrare nazist din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, unde peste 1.100.000 de oameni au fost ucişi.

Jamie Misbah, un oficial al muzeului, a declarat că sculptura de ceară a fost îndepărtată după ce instituţia muzeală a fost alertată cu privire la criticile Centrului Simon Wiesenthal, organizaţie evreiască privind drepturile omului.

„Nu vrem să supărăm pe nimeni. Scopul prezentării figurii lui Hitler este de a educa“, a declarat Misbah pentru AFP. Sculptura care îl reprezintă pe Hitler este una dintre cele 80 de statui, care prezintă lideri mondiali şi celebrităţi, expuse de instituţia muzeală.

Expoziţia cu temă nazistă a fost una dintre principalele atracţii unde vizitatorii îşi făceau autoportrete cu telefonul mobil. Fotografiile care circulă pe reţelele de socializare arată vizitatori, inclusiv copii, pozând alături de Hitler, iar în unele cazuri executând salutul nazist.

Jamie Misbah a declarat că el consideră ca este „normal“ ca vizitatorii să-şi facă fotografii cu exponatele, dar a precizat că muzeul respectă faptul că expoziţia a supărat oameni din întreaga lume.

Istoricii au acuzat proasta educaţie la nivel şcolar ca fiind sursa lipsei de conştientizare şi sensibilitate faţă de Holocaust în Indonezia, ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană de pe glob, unde locuieşte o comunitate foarte mică de evrei.

 

Photo Credit: AFP
Photo Credit: AFP

În luna ianuarie 2017, o controversată cafenea cu tema nazistă din oraşul Bandung a fost închisă. Cafeneaua avea pereţii decoraţi cu zvastici şi fotografii ale lui Hitler şi a declanşat un lanţ de critici la nivel mondial când vestea despre existenţa sa a ajuns în presă în urmă cu mai mulţi ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente